.
Kawtar Ehlalouch
vrijdag 9 februari 2024

Kawtar Ehlalouch: “Toen is de omschakeling gekomen”

Dat was heel laat

Kawtar Ehlalouch is er niet altijd trots op geweest dat ze van Marokkaanse afkomst was. Ze vond het een belediging als iemand zei dat ze er Marokkaans uitzag en ze werd soms anders bekeken door haar klasgenoten.

Maar dat is nu helemaal veranderd. Nu vindt ze het net een compliment als iemand zegt dat ze er Marokkaans uitziet en heeft ze haar roots volledig aanvaard. Maar dat heeft wel eventjes geduurd.

“Bij mij is de omschakeling gekomen toen ik van het middelbaar af was. Dat had vooral te maken met hoe ik zelf in het leven stond. In het hoger onderwijs begon ik mijn ­'Marokkaans-heid' als een troef te zien. Het verrijkt mijn leven. Je leert meer over je familiegeschiedenis, waar de dingen die mijn ouders me geleerd hebben vandaan komen. Ik ben Vlaams en Marokkaans, die twee kunnen perfect samenleven”, zegt Kawtar in Het Nieuwsblad.

Ook in haar leven is er daardoor wel wat veranderd. Als tiener at ze graag dingen als frietjes, pizza en pasta en had ze nooit zin in tajine. Nu is het eerder omgekeerd en wil ze recepten zo goed mogelijk kunnen klaarmaken.

“Tijdens de opnames in Marokko werden we overal aangesproken. Ook in het kleinste dorpje, waar de mensen straatarm waren. Toch vroegen ze om thee te komen drinken of iets te komen eten. In Vlaanderen zit dat niet zo in ons. Ik heb ook graag dat je me een dag eerder laat weten dat je aan mijn deur gaat staan. Maar ik vind het tof om mensen thuis te ontvangen, om liefde en blijdschap te ­delen. Die gastvrijheid heb ik wel meegekregen.”

Bio van Kawtar Ehlalouch

Meer Over:

Kawtar Ehlalouch