.
Herman Brusselmans
zondag 17 oktober 2021

Kristien Hemmerechts haalt uit naar Brusselmans: “waarom doet hij dat toch?”

Dat vraagt zij zich af.

Twee Nederlandse schrijfsters verlieten tijdens een recent literatuur-event de zaal nadat Hermans Brusselmans tijdens een lezing over James Bond het n-woord had gebruikt. De dames waren gechoqueerd en verlieten het event.

Schrijfster Kristien Hemmerecht snapt niet dat de stijl van Herman nog steeds zoveel stof kan doen oplaaien. “Hij doet dat natuurlijk om te jennen. De overgevoeligheid van de laatste jaren in onze maatschappij stoort hem al langer. Wat is dan zijn reflex? Nog forser chargeren. En als je het n-woord gebruikt, dan weet je dat je reactie gaat uitlokken”, reageert ze in Dag Allemaal.

Voor Kristien is dit iets typisch Herman, en is dat hetgeen waar hij al jaren zijn boterham mee verdient. Maar toch praat Kristien niet alles goed wat Herman zegt en doet. Vooral met de frequentie waarmee hij zijn collega-schrijvers aanpakt heeft Hemmerechts het moeilijk.

“In z’n recente werk ‘Geschiedenis van de moderne literatuur’ beledigt hij omzeggens iedereen met naam in de Nederlandstalige letterkunde. ‘En dat vind ik dan wel weer bevreemdend’, aldus Kristien. ‘Al dat roepen en schelden... Ook ik ben al eens mikpunt van z’n spot geweest. Voel ik mij dan gekwetst? Nee, maar ik denk wel: ‘Herman schijnt toch zo’n gevoelige mens te zijn, waarom dóet hij dit dan? Waarom houdt hij dan nooit eens rekening met de gevoeligheden van anderen?”

Bio van Kristien Hemmerechts en Herman Brusselmans