.
News Image

Leen Dendievel: “bang om dood te gaan”

Leen Dendievel openhartig over haar paniekaanvallen...


Leen Dendievel kennen we allemaal als Kaat uit Thuis, maar de actrice schrijft ook boeken. In “Asem” schreef ze over haar angstaanvallen, want de Thuis-actrice is enorm bang om dood te gaan. In Het Nieuwsblad Magazine vertelt Leen Dendievel openhartig over haar angst voor de dood en hoe ze na een angstaanval op spoed belandde. “Ik lag in mijn bed. Ik verslikte mij en draaide mij om. Ik verslikte mij opnieuw en hoestte. Ineens begon ik te zweten. En mijn hart ging enorm tekeer.” Eén gedachte schoot toen door het hoofd van Leen Dendievel: “Fuck, ik krijg een hartaanval.”

Later bleek dat Leen Dendievel op dat moment haar eerste angstaanval kreeg. Enkele maanden later zou ze dezelfde symptomen voelen en met haar echtgenoot, zanger Udo Mechels, naar spoed gaan. “Hyperventilatie,” luidde de diagnose. Ergens stelde die diagnose Leen Dendievel zelfs gerust. Angstaanvallen zijn geen pretje, maar aangezien de actrice dacht dat ze een hartaanval kreeg voelde ze zich eigenlijk wel opgelucht met de diagnose. Al snel merkte ze dat ze niet de enige was die last had van paniekaanvallen…

Hoe meer Leen Dendievel met mensen praatte over haar angstaanvallen, hoe meer ze van anderen hoorde dat zij er ook last van hadden. Toen besloot ze haar boek “Asem” te schrijven. Daarin vertelt ze ook hoe ze die angstaanvallen uiteindelijk wist te bedwingen. “Door de controle die ik over mezelf had terug te nemen,” wist Leen Dendievel haar angstaanvallen in bedwang te krijgen. “Ik besefte snel dat ik vooral nood had aan ruimte en ben meteen mijn agenda gaan aanpassen.” Ook al zijn de paniekaanvallen onder controle, de angst blijft aanwezig…

Leen Dendievel is immers bijzonder bang voor de dood. “Ik ben daar al heel mijn leven fel mee bezig geweest. Als kind al.” De actrice is heel erg bang om dood te gaan. Zelfs slapen doet ze niet in het donker. Toch is er iets dat haar geruststelt. Haar grootvader was ook heel zijn leven bang voor de dood, maar toen hij op 94-jarige leeftijd op zijn sterfbed lag, had hij geen schrik meer. “Misschien is dat later bij mij ook wel zo,” dacht Leen Dendievel. “Maar nu heb ik zóveel schrik dat het licht zal uitgaan.”

Leen Dendievel haar angst om te sterven werd nog groter nu ze getrouwd is met Udo. Toen ze alleen woonde kon Leen Dendievel haar angst op een ietwat lugubere manier onder controle houden. “Had ik dan eens hartkoppingen, dan dacht ik: als ik vannacht sterf, dan is het maar zo.” Maar sinds Udo in haar leven is gekomen, denkt ze daar anders over. “Nu ga ik iemand achterlaten die zo dicht bij mij staat als ik sterf. Dat gaat niet!” Waardoor haar angst voor de dood enkel groter werd. De actrice heeft dan ook een jaarlijks ritueel dat haar ietwat geruststelt. Jaarlijks gaat ze op controle bij de cardioloog. “Anderen hebben een braakfobie of een zweetaanval; bij mij is het mijn hart.” Dat is nu eenmaal haar “issue” qua angst, vertelt Leen Dendievel in Het Nieuwsblad Magazine.

Bio van Leen Dendievel

Meer Over:

Leen Dendievel