maandag 8 oktober 2012
Leestip: In Brussel · Een reis door de wereld
Over het Brussel van net na de Tweede Wereldoorlog is een nieuwe stad geschoven, deels met dezelfde gebouwen maar vooral met andere bewoners.
Over het Brussel van net na de Tweede Wereldoorlog is een nieuwe stad geschoven, deels met dezelfde gebouwen maar vooral met andere bewoners.
Vandaag heeft meer dan de helft van de Ketjes buitenlandse roots. Tussen de Basiliek van Koekelberg en het Zoniënwoud lopen ongeveer 170 verschillende nationaliteiten rond. Van Braziliaanse gyprocplaatsers tot Grieken die hun ruggenwervels versleten bij de aanleg van de metro. Van Bulgaarse madammen achter de vitrines aan het Noordstation tot Libanezen met hun tweedehandsauto’s langs het kanaal. Van wokkende Chinezen en Vietnamezen bij de Beurs tot hooggeschoolde expats rond Schuman en Russische adel in een Ukkelse vallei. En dan zwijgen we nog over de mensen met gemengd bloed. Hoe kwam die superdiversiteit zo razendsnel tot stand? In Brussel geeft de nieuwe Brusselaars een gezicht en een verleden. Het boek combineert in een verhalende stijl niet alleen getuigenissen met bestaand onderzoek, het is ook een liefdesverklaring aan een veelkleurige metropool die wereldgeschiedenis binnenhaalt. "Dit boek leest als een trein die door de multiculturaliteit van Brussel raast. Met gedegen analyse van 50 jaren onderzoek over hoe Brussel door immigratie gevoed en gemaakt wordt, met een systematische, warme ontmoeting met getuigen uit alle belangrijke, oude en nieuwe etnische groepen in de stad en met een haarscherpe observatie van de buurten waar het allemaal gebeurt, heeft Hans Vandecandelaere het standaardwerk geschreven voor al wie de ziel van Brussel wil doorgronden." - Prof. dr. Chris Kesteloot, KU Leuven. "’Ik ontbijt in een onmogelijk stuk stad op de grens tussen Kuregem en het centrum van Anderlecht.’ Zo een zin zet aan tot verder lezen. Hans Vandecandelaere schreef een wetenschappelijke studie met de vaart van een reisverhaal, door Brussel. Lezen!" - Guido Fonteyn, journalist en auteur. "Hans Vandecandelaere heeft het spannende verhaal van zestig jaar migratie in Brussel voor het eerst op papier gezet, zonder het einde te verklappen!" - Dr. Karel Arnaut, Research Fellow, Max Planck Instituut Göttingen. "Een leerrijk boek dat voor mij gerust op scholen geïntroduceerd mag worden!" - Jamal Boukhriss, acteur.