.
Lieven Scheire
woensdag 14 december 2022

Lieven Scheire: “Slurfke terug, deurke terug open”

Hij heeft claustrofobie

In het programma van Pedro Elias, dat de toepasselijke titel ‘Patiënt Pedro’ kreeg, gaat Pedro op zoek naar een oplossing om van zijn angsten af te raken. Dat doet hij met behulp van experten. Maar in het programma komen ook andere BV’s aan bod die vertellen over hun angsten.

Iemand die komt vertellen over zijn angsten is wetenschapper Lieven Scheire. Hij heeft last van claustrofobie en dat al sinds heel jonge leeftijd.

“Als het licht uitging in de bioscoop, voelde ik een plots gevoel van dreiging en onbehagen. Ik moest weg uit de zaal en liep dan naar het toilet”, vertelt hij in Dag Allemaal.

Toen hij een jaar of 7 à 8 was kreeg Lieven zo’n paniekaanval tot twee keer per jaar. Naarmate Lieven ouder werd, gebeurde het steeds vaker en vaker. En die angsten belemmerden hem steeds meer en meer.

“Door die claustrofobie heb ik zelfs tien jaar lang geen enkele trein genomen. En ik ben één keer van een vliegtuig gestapt. Ze haalden de slurf al van de deur toen ik in paniek riep: ‘Het zal toch niet gaan.’ Weten dat ik daar anderhalf uur niet weg kon, ging niet. Dus slurfke terug, deurke open, Lieven eruit. Intussen weet ik wel dat dat het slechtste is wat je kan doen voor je fobie.”

Bio van Lieven Scheire en Pedro Elias