.
Luk Alloo bij Paul Jambers
zondag 3 maart 2019

Luk Alloo opent deuren die tot middernacht gesloten blijven

Nieuw seizoen Alloo in de Nacht.

Voor het derde seizoen van Alloo in de Nacht, begeeft Luk Alloo zich opnieuw onder de nachtraven en wordt hij er acht weken lang zelf één. Zijn draaidagen starten iets voor middernacht en hij gaat door tot de zon terug opkomt, gewapend met sterke verhalen die het daglicht anders amper zouden zien.

Wegenwerkers, slagers, boeren, sporters,... het zijn mensen die bewust kiezen voor een job die ook – of enkel – ’s nachts uitgeoefend wordt. Wat zijn de voor- en nadelen van nachtwerk? Wat betekent dat voor hun sociaal leven? En welke verhalen hebben ze in donkere uren in soms nóg donkerdere buurten meegemaakt?

En wat met jong en oud, man of vrouw, die niet naar bed gaan, maar andere, vaak spannendere oorden opzoeken na middernacht? Luk begeeft zich onder andere in een homoclub, een vrijgezellenfeest met de bijna verplichte stripteaseuse en hij gaat zelfs mee op Pokémon-jacht met iemand op leeftijd, die op een wel heel bijzondere manier verslaafd raakte aan zijn hobby.

Luk Alloo: “Deuren die voor vele Vlamingen gesloten blijven, gaan open in Alloo in de Nacht. Maar evenzeer praat ik met toevallige passanten op straat die uit het niets een straf verhaal blijken te hebben. Eén ding is zeker: je moet je ogen steeds open houden. Ook als het donker is. Want ’s nachts, als al de rest slaapt, kom je vaak sneller tot de essentie van een verhaal.”

Aflevering 1 op 12 maart om 21.40
Het rustige Zandhoven, middernacht. Koenraad (63) opent de virtuele deuren van de wondere Pokémon-wereld voor Luk Alloo. Er zijn momenteel 145 miljoen actieve spelers over de hele wereld. Koenraad is er één van en hij is blijkbaar niet de enige in zijn leeftijdscategorie. “Dankzij Pokémon ben ik uit mijn zetel gekomen. Ik heb een hele moeilijke periode gehad door een burn-out en een depressie, en ik lag 5 jaar in m’n bed. Op een bepaald moment vroeg iemand me waarom ik geen Pokémon speelde. “Geen sprake van, dat is voor kinderen”, zei ik. Maar toch begon ik ermee, want zo kom je buiten. Ik doe nu bijna alles te voet en heb ondertussen al 10.900 km gewandeld op 1,5 jaar. Het is goed voor mijn gezondheid en voor sociaal contact. Pokémon heeft me erbovenop geholpen, dat is therapie.” Koenraad kreeg gezien zijn impressionant palmares een bijna onweerstaanbaar bod om voor grof geld zijn account te verkopen. Eentje waar hij… niét op in ging.

Merksem, 4u17. Luk vertrekt met slager Paul (59) en zijn 85-jarige moeder naar de zaak. “Als we van hier vertrekken naar de zaak zeggen we “we gaan naar huis”, en als we van de zaak naar huis gaan zeggen we ook “we gaan naar huis””. Het is duidelijk: de slagerij is al 60 jaar lang een familiebedrijf, en het levenswerk van Paul. Hij werkt maar liefst 85 uur per week, en zelfs zijn mama staat op haar gezegende leeftijd nog in de zaak. “Niet om de klanten te bedienen, wel om de salades te maken en de boekhouding te doen.” Paul is vrijgezel. “Deels door de zaak, maar je bent ook niet zo populair bij de vrouwen als je zegt dat je slager bent.” Luk duikt mee in het atelier, het hart van de slagerij. Waarom staat Paul om 4u op om zelf zijn worsten te draaien als hij die ook in de groothandel kan kopen? De slager toont Luk de regels van de kunst, maar hoe hij filet américain maakt, mag Luk niet zien. “Als je dat recept wil weten, moet je de zaak eerst overkopen”.

Bekkevoort, 00u10. Luk treedt Boys Club binnen, een Limburgse homoclub. Normaal moet ie z’n kleren uitdoen om binnen te mogen, maar voor één keer wordt een uitzondering gemaakt. In de club worden enkel mannen toegelaten. “De gays en ook bi’s: mensen die voor beiden geslachten zijn. Ook mensen die zich nog niet hebben ge-out, zijn klant. Getrouwde mannen, als ik het zo mag zeggen. En dan zijn er nog de transgenders. Iedereen is welkom, je moet alleen man zijn”, zegt uitbater Patrick. Sommigen komen voor een leuke babbel, anderen voor een snelle wip. Luk praat met enkele mannen en ontdekt wat ze (te) zoeken (hebben) in de bar. Hij maakt o.a. kennis met een ex-onderofficier die zich pas outte op zijn 38, toen hij al 3 kinderen had. En hij ontdekt welk publiek rond welke tijdstippen langsloopt in Boys Club.

Ook springt Luk binnen in het Gentse Kuipke op de Zesdaagse. Hij praat er met medewerkers en fans van het event, maar onderschept ook baanwielrenner Jonas Rickaert (25). En hij trekt richting Bolivar-tunnel in Antwerpen. Voor één keer zo verkeersvrij als maar kan, want de wegenwerkers zijn er herstellingswerken aan het uitvoeren, in het holst van de nacht.