.
Marleen Merckx
maandag 9 oktober 2023

Marleen Merckx uit de kleren voor Kom op Tegen Kanker

En zij is niet de enige!

VRT geeft 1 het startschot voor een nieuw seizoen van Kom op tegen kanker, alles in de strijd. Volgend jaar gaan acht vrouwen, onder leiding van VRT 1-presentatrice en Studio Brussel-stem Fien Germijns, uit de kleren om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en de impact die het heeft op het lichaam en leven. Een stripact voor het goede doel, waarbij de vrouwen hun lichaam maar vooral hun engagement tonen. De boodschap: durf te praten! Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen.

Fien neemt zo de fakkel over van Dieter Coppens en Niels Destadsbader. Zij gingen vorig jaar samen met zes andere bekende mannen uit de kleren om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker bij mannen, met groot succes. De campagne zorgde voor heel wat bewustwording en doorbrak het taboe rond de ziektes.

Fien Germijns: "Wij kunnen met ons opzet natuurlijk niemand ontzien van de ziekte, maar we willen er wel voor zorgen dat er eens op een eerlijke manier over het vrouwelijke lichaam wordt gepraat. Maar liefst één op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Laat ons er dan alles aan doen om de preventie nog een duwtje te geven en de nazorg in de schijnwerpers te zetten. Met alles erop en eraan – behalve kleren blijkbaar. Ik ben mezelf aan het wijsmaken dat ik niet zenuwachtig ben. Drie keer raden. Wel dus. Niemand van ons acht zou dit doen als het niet om exact de juiste reden was.”

Dieter Coppens en Niels Destadsbader: "We hebben vorig jaar alles in de strijd gegooid voor het goede doel, omdat we de impact van de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt: onze papa's kregen allebei de diagnose prostaatkanker. Maar toen we een jaar geleden aan het opzet begonnen, hadden we nooit verwacht dat het programma zo veel kon teweegbrengen. Naast de opbrengst van de act voor het goede doel, werden we overspoeld door reacties van mannen die zich herkenden in de verhalen, lieten artsen ons weten dat ze meer mannen over de vloer kregen die zich wilden laten onderzoeken, en werd er tussen vrienden en familie - eindelijk! - opener over de ziekte gepraat. De uitdaging was het zo meer dan waard. We wensen Fien, Marleen en hun zes collega's veel succes!"

Als initiatiefneemster dit jaar verzamelt Fien zeven bekende vrouwen rond zich. Samen brengen ze een uniek optreden voor het goede doel. Net zoals bij de mannen wordt dat een eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers, in maart 2024 in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van die act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Maandag werd meteen al een van deze zeven andere vrouwen bekendgemaakt, tijdens een gesprek met Fien, Dieter en Niels in de ochtendshow van Studio Brussel: actrice Marleen Merckx (herbeluister dat gesprek via VRT MAX).

Marleen Merckx: "Mijn moeder, mijn tante, mijn schoonzus, een collega, en een vriendin. Mensen die ik graag zie en zag kregen borstkanker. Met sommigen kon ik over hun ziekte praten, met anderen niet. De schaamte… Laat ons borstkanker uit de taboesfeer halen, door erover te praten en de ziekte te benoemen, want niemand treft schuld. Ik wil mijn steentje bijdragen in deze strijd. Voor iedereen die het heeft gehad, die het heeft, en voor iedereen die het nog zal treffen. Alles in de strijd!"

De opbrengst van de stripact gaat ook deze editie naar Kom op tegen Kanker: