.
Muriel Bats
maandag 2 september 2024

Muriel Bats: “Zelfs ik heb nog altijd plankenkoorts”

Heel erg stresserend 

Omdat een job als actrice een erg onzeker bestaan heeft, is ‘Familie’-actrice Muriel Bats niet alleen actrice maar ook uitvaartmoderator. Zij maakt deel uit van een team van acht personen die een afscheidsdienst verzorgen voor de overledene.

“Nabestaanden die een uitvaart willen organiseren, schetsen me het leven van hun overleden dierbare en ik schrijf hun verhaal uit. Elke keer is anders, want elke persoon leidde een ander leven. Je begint telkens met een wit blad. Aanvankelijk nam ik kleine onderdeeltjes van de uitvaart voor mijn rekening, tot er werd gevraagd om alles van a tot z af te handelen”, zegt ze in Het Nieuwsblad.

Ze herinnert zich de eerste afscheidsdienst nog altijd goed. Ze was ontzettend gestresseerd en voelde zich nooit eerder in haar leven zo nerveus als toen.

“Zelfs nu heb ik nog plankenkoorts. Elke uitvaart sta ik te trillen en breekt het zweet me uit. Er hangt immers veel van af. Het moet correct zijn. Je hebt maar één kans. Mensen kunnen maar één keer afscheid nemen. Dat wil je niet verknoeien. De lat ligt hoog. Ik heb mijn tekst op papier, maar wil me niet verspreken. Het is erger dan acteren, want dan kun je hernemen en zelfs in het theater vergeeft het publiek het je als je een black-out hebt.”

Bio van Muriel Bats

Meer Over:

Muriel Bats