.
News Image

Na lange afwezigheid terug op Eén: 1 Jaar Gratis

Eindelijk terug.
Dit voorjaar brengt Eén een nieuw seizoen van de legendarische quiz 1 jaar gratis. Van 2001 tot 2008 was de reeks een van de populairste quizprogramma’s in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken.

Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. 1 jaar gratis start met 16 kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

Presentator Thomas Vanderveken: “Elke aflevering opnieuw valt me op hoe fenomenaal deze quiz in elkaar zit. Hoed af voor vaklui Karel en Herman! De spanningsboog is perfect: van vrolijke babbels aan het begin tot sidderen en beven in de laatste rondes. Met aan het einde: een dolgelukkige winnaar. Ik ben zowaar fan!”

1 jaar gratis: vanaf 4 januari elke zaterdag om 20.45 uur op Eén.

Het nieuwe 1 jaar gratis
Dit nieuwe seizoen van 1 jaar gratis heeft vijf verschillende rondes. In de eerste drie rondes moeten de kandidaten zo veel mogelijk punten verzamelen. Het is belangrijk om niet terecht te komen op de laatste drie plekken. Want die kandidaten moeten vooraan de vragen beantwoorden terwijl de achterban van vak naar vak springt.
De eerste ronde bestaat uit vijf vragen. Als Thomas een vraag heeft gesteld heeft de achterban exact acht seconden om achter de speler te gaan staan waarvan ze denken dat die het juiste antwoord weet. Heeft een speler het antwoord goed, worden er honderd punten netjes verdeeld tussen de speler en de mensen in het vak erachter. Bij elke vraag verandert dus het klassement en is het mogelijk dat er andere spelers vooraan staan.

In ronde twee blijft het spel hetzelfde, maar er zijn in plaats van vier nu nog maar drie antwoordmogelijkheden. In ronde drie zijn er nog twee antwoordmogelijkheden. Na drie rondes moeten de laatste drie kandidaten verder strijden in de vuurproef en mogelijks ook het cijferduel om te overleven, terwijl de rest al doorgaat naar volgende week.

De vuurproef
In de vernieuwde vuurproef moeten de drie overblijvers als eerste acht punten verdienen om door te gaan naar volgende week. Dat doen ze door de vragen uit het spelrooster juist te beantwoorden. Ze kiezen zelf welke vragen ze beantwoorden: er zijn vier thema's met telkens drie vragen. De makkelijkste vraag is telkens twee punten waard, de middelste vier, de moeilijkste zes. Als de speler het antwoord juist heeft, verdient die de punten. Heeft hij of zij het antwoord fout, dan moet de kandidaat de vraag doorgeven aan iemand anders. Antwoord die fout, dan krijgt de oorspronkelijke kandidaat nog de helft van de punten. Degene die als eerste acht punten verzamelt, mag door naar de volgende aflevering.

Het cijferduel
De twee overblijvers van de vuurproef bekampen elkaar in het nagelnieuwe cijferduel. In het cijferduel stelt Thomas vijf vragen waarop het antwoord altijd een getal is. De twee kandidaten hebben telkens acht seconden om hun antwoord op te schrijven. Nadien worden de juiste antwoorden overlopen. Diegene die er drie keer het dichtste bij was, wint het cijferduel en gaat door naar volgende week. De andere valt onherroepelijk af.

Karel Vereertbrugghen, mede-formathouder: “Ik ben gaan kijken naar enkele opnames, en wat ik daar zag heeft me blij gemaakt. De magie van het spel blijft echt overeind en tegelijk zijn de programmamakers er in geslaagd om nog een extra portie spanning toe te voegen. Ik ga kijken en ik hoop de rest van Vlaanderen met mij.”
Herman Van Molle, mede-formathouder en oud-presentator: “Het is altijd prettig om te zien dat iets wat zo'n 20 jaar geleden aan een keukentafel is bedacht met klontjes geraffineerde suiker in plaats van kandidaten, een lang leven kan leiden. Ik wens Thomas, medewerkers en natuurlijk ook deelnemers alle heil en hopelijk steken ze de studio niet in brand zoals wij hebben gedaan.”

Bio van Thomas Vanderveken en Herman Van Molle