Nathalie Meskens krijgt kritiek na te vroeg ontslag na keizersnede
“Als ik tot aan de wc raak, geraak ik ook tot in de auto”
Nathalie Meskens beviel vijf maanden geleden van haar eerste dochtertje Lima. Lima kwam ter wereld via een keizersnede, maar toch mocht Nathalie Meskens een dag later al het ziekenhuis verlaten. Een uitzondering, klinkt het bij experten.
Het is best wel uitzonderlijk dat moeders die bevallen via een keizersnede de volgende dag al naar huis gaan. Al leek dat voor Nathalie Meskens een evidentie: “Ik dacht: Lima is oké. Mijn wonde is oké. Als ik tot aan de wc raak, geraak ik ook tot aan de auto op de parking.”
Aan de goede zorgen op de kraamafdeling zal het niet gelegen hebben. “Die mensen waren superlief.” Maar toch vond Nathalie het er wat te druk. De vroedvrouw die aan huis kwam volstond voor Nathalie Meskens, vertelde zij eerder aan Nina.
Prof. Dr. Hendrik Cammu van het UZ Brussel spreekt in Dag Allemaal toch zijn bezorgdheid uit. Vrouwen die zo snel naar huis gaan, zijn uitzondering op de regel. “Je mag niet vergeten dat het nog altijd om een operatie gaat, waarbij we de buikwand en de baarmoeder doorsnijden. Dat vraagt tijd om te herstellen,” aldus professor Cammu.
Op zich kan je alle parameters ook thuis checken en de wonde ook thuis verzorgen, maar toch vindt dokter Cammu het een verkeerd signaal. “De mama is er immers nog níet bovenop na één dag. Elke vrouw heeft tijd nodig om te herstellen van een bevalling. Of het nu een vaginale of een met keizersnede was.”
Vrouwen die twee dagen na hun keizersnede alweer rondlopen en luidop verkondigen dat alles fantastisch verloopt, krijgen vroeg of laat een weerbots. “Ze blijven vermoeid, krijgen een dip, moeten vaak huilen,” verduidelijkt de dokter in Dag Allemaal.