.
Koen en Nicky Vankets
donderdag 7 december 2023

Nicky Vankets: “Ik koos bewust om te downsizen”

Hij trok zich even terug

Er is een tijd geweest dat we niet om Nicky Vankets heen konden. Zowat elke ster in Vlaanderen droeg zijn kledij en de ontwerper was hot in Vlaanderen. Maar plots werd het stil en verdween hij wat van de radar.

“Het is lang stil geweest rond mij en dat was ook heel bewust. De voorbije jaren werkte ik achter de schermen nog wel door, maar in tegenstelling tot vroeger meed ik de spots en media. De aanleiding was een zakelijk voorval in 2012. Mijn ouders legden toen de boeken neer van hun productiebedrijf. Ik steunde hun keuze volledig, want ik zag ook hoe moeilijk het werd voor een Belgisch modebedrijf om te blijven opboksen tegen de concurrentie uit lageloonlanden. Hun stopzetting zorgde voor negativiteit, die ook afstraalde op mijn firma. Er werd zelfs meermaals geschreven dat ik failliet was, wat niet zo was. Daarom trok ik mij steeds meer terug en meed ik de schijnwerpers”, legt hij uit in Story.

Behalve dat, zette hij ook een punt achter zijn eenmansbedrijf en richtte hij met enkele medevennoten een nieuwe firma op. De firma was veel kleinschaliger dan zijn eerste bedrijf.

“Ik koos er bewust voor om te downsizen. Sindsdien maak ik geen prêt-à-porter meer en ben ik dus ook geen groothandel meer. Ik ontwerp alleen nog maar exclusieve mode. Het merendeel van mijn omzet blijft 'bridal couture' of bruidskledij, maar dat zijn bij mij natuurlijk ook unieke stukken. Daarnaast ontwerp ik ook maatpakken, galakledij en sinds kort ook weer podiumoutfits, enkel op bestelling.”