.
News Image

Nieuw op Canvas: Ontoerekeningsvatbaar

Kunst als therapie.
In de vierdelige reeks Ontoerekeningsvatbaar gaan tien geïnterneerde mensen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk te maken. Allemaal hebben ze mentale problemen en die zijn even uiteenlopend als de delicten die ze hebben gepleegd en waarvoor ze zijn geïnterneerd. Sommigen zijn in een psychiatrisch centrum terechtgekomen, anderen zijn achter de tralies beland. Maar dan wel zonder datum van vrijlating in het verschiet. Zonder het doorlopen van een therapietraject is er geen vrijlating mogelijk. Zonder inzicht geen tweede kans.

Doorheen de reeks trachten tien kunstenaars hun projectpartner voorzichtig te doorgronden. Geleidelijk aan gunnen de geïnterneerden hen een blik in hun leven, in hun hoofd, in hun ziel. En stukje bij beetje begin je als kijker beter te begrijpen wat dat nu eigenlijk betekent, “ontoerekeningsvatbaar” zijn.

Eén van de artiesten is tv- en filmmaker Jonas Geirnaert. Hij begeleidt de 24-jarige Jan bij de creatie van een animatiefilm over ‘Frezal’, een antiheld, waarvoor Jan de inspiratie haalde uit zijn eigen leven. Stefaan Degand worstelt dan weer met de vraag welke houding hij best kan aannemen tegenover Dennis, een 54-jarige pedoseksueel. Verdient zo iemand wel zijn aandacht, en die van ons?

De andere duo’s zijn:
•Muzikant Mauro Pawlowski & Iqbal
•Schrijver Herman Brusselmans & Marjolein
•Choreografe Min Hee Bervoets & Kristof
•Rapper Willie Wartaal (van De Jeugd van Tegenwoordig) & Yani
•Beeldend kunstenaar Kamagurka & Rita
•Schilder Charlotte De Cock & Ludovicq
•Fotografe Bieke Depoorter & James
•Beeldend kunstenaar Arne Quinze & Nora

De reeks biedt een inkijk in de forensische psychiatrische zorg, een weinig bekend domein op het kruispunt van misdaadbestrijding en geestelijke gezondheidszorg.
Naast de geïnterneerden en de kunstenaars die hen begeleiden, komen ook hun ouders of andere familieleden aan het woord. Ook zij krijgen de kans om hun versie van de feiten te brengen. Zij bevinden zich in een moeilijke spreidstand: velen van hen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks het slachtoffer van de daden van hun geïnterneerd familielid. Maar zeker als ouder geef je je kind niet snel op, ondanks de soms gruwelijke feiten die ze pleegden en de taboes die rond internering hangen. Zij bieden de geïnterneerde vaak een laatste houvast, zij zijn de enigen die nog onvoorwaardelijk in hen blijven geloven.

De verhalen van de geïnterneerden in de reeks zijn vaak hard, maar ze worden op een tactvolle en fijngevoelige manier verteld, met respect voor de kwetsbaarheid van alle betrokkenen. De portretten, de gesprekken en het tot stand komen van de kunstwerken worden subtiel en artistiek in beeld gebracht. Het resultaat is een eerlijke en vaak ontroerende reeks.

Ontoerekeningsvatbaar is een programma van De chinezen in samenwerking met de organisatie ‘Te gek!?’, naar een concept van Sven unik-id. Net als ‘Te gek!?’ wil Ontoerekeningsvatbaar geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken.
Ontoerekeningsvatbaar: vanaf woensdag 13 mei om 21.20 u. op Canvas en meteen integraal op Canvas.be / VRT NU.