.
News Image

Nieuw seizoen De Kroongetuigen

Een nieuw beklijvend seizoen. Vanaf donderdag.
Na twee eerdere beklijvende seizoenen, zendt VTM vanaf donderdag 7 januari 2016 de derde reeks van De Kroongetuigen uit, die zal starten met De Zaak Pandy. In De Kroongetuigen wordt het verhaal achter waargebeurde en spraakmakende misdaden verteld aan de hand van de getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden. De Kroongetuigen kijkt in het hoofd van de dader en maakt een realistische reconstructie van de feiten, van het onderzoek, én van de verhoren van de daders. Het succesvolle tweede seizoen van De Kroongetuigen werd door gemiddeld 663.000 kijkers gevolgd, goed voor een marktaandeel van 30% (VVA 1854).

Criminoloog en journalist Jeroen Wils is de drijvende kracht achter De Kroongetuigen: “We zijn voor deze reeks nog meer dan de vorige seizoenen op zoek gegaan naar dossiers waarbij het uitzonderlijke speurwerk van onze politiediensten hebben geleid tot de opheldering van de zaak. Het resultaat is opnieuw een reeks vol intrigerende en beklijvende verhalen over moordzaken die ons land beroerd hebben.”

De Kroongetuigen start dit derde seizoen met een aflevering over de zaak Pándy, na de zaak Dutroux wellicht het meest spraakmakende misdaaddossier uit onze de gerechtelijke geschiedenis.

Jeroen Wils wil met deze aflevering hulde brengen aan het werk van speurders en experten die er in moeilijke omstandigheden in geslaagd zijn een stevig dossier samen te stellen tegen de hoofdverdachte András Pándy. En dat in een zaak waarbij er geen spoor was van een misdaad en geen enkel lichaam is teruggevonden. “Het is erg uitzonderlijk dat een moordenaar wordt veroordeeld zonder dat er ooit een lijk is gevonden. András Pándy is tot aan zijn dood staalhard blijven ontkennen, wat hem tot één van de meest halsstarrige moordenaars van het land heeft gemaakt. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door de persoonlijkheid van Pándy, die zijn gezin heeft geleid als een sekte, waar iedereen werd gemanipuleerd en gedomineerd”, zegt Jeroen Wils.

Daarnaast zullen in De Kroongetuigen nog zeven andere misdaden gereconstrueerd worden. De basis voor elke aflevering is ook nu weer het gerechtelijk dossier zoals het voor het Hof van Assisen is gebracht. Elk misdaadverhaal wordt verteld aan de hand van de ‘juridische waarheid’, de waarheid zoals ze is vastgelegd door een arrest van het Hof van Assisen. De feiten worden op een waarheidsgetrouwe manier gereconstrueerd, net als de verhoren van de daders. De Kroongetuigen doet dit op basis van de authentieke informatie uit het gerechtelijk dossier.

Elk misdaadverhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel de dader(s), de onderzoekers (politie en gerecht) als de nabestaanden van de slachtoffers. De Kroongetuigen wil vooral zo diep mogelijk in het hoofd van de dader binnendringen om na te gaan wat hem of haar heeft aangezet om de misdaden te plegen. Daarnaast wil de reeks het minutieuze speurwerk van de onderzoekers schetsen en de manier waarop zij op een vaak inventieve en doortastende manier het net rond de dader konden toetrekken.

Jeroen Wils had ook nu weer de mogelijkheid om in elke zaak het gerechtelijk dossier in te kijken. De Kroongetuigen gebruikt nooit vertoond bewijsmateriaal uit dit gerechtelijk dossier, afgewisseld met bestaand archiefmateriaal. In De Zaak Pándy, op donderdag 7 januari, worden onder meer beelden uit het dossier getoond waarin Agnes Pándy aan de speurders uitlegt hoe ze de moorden moest plegen in opdracht van haar vader. Het zijn erg beklijvende beelden die nu voor het eerst getoond zullen worden aan het publiek.

Net als in de eerste twee reeksen van De Kroongetuigen, komen ook nu alleen misdaaddossiers aan bod waarbij de daders definitief zijn veroordeeld. Het gaat om moorddossiers die wat verder in het verleden liggen zodat de precieze feiten of de draagwijdte ervan vervaagd of vergeten zijn. Elk verhaal bevat voldoende feiten en invalshoeken om er een boeiend en gelaagd verhaal van te maken.

De Kroongetuigen is een productie van TV Bastards in samenwerking met VTM NIEUWS, onder hoofdredactie van de VTM Nieuwsdienst. Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur VTM NIEUWS: “Ik ben heel trots dat we een derde reeks van De Kroongetuigen maken omdat het bewijst dat het programma de kijkers enorm aanspreekt. Ook in deze reeks verleggen Jeroen Wils en de makers van TV Bastards de grenzen van het genre. Met hun programma tonen ze eens te meer dat Vlaanderen in het ‘crimigenre’ televisie van internationale klasse maakt.”

Aflevering 1:

De Kroongetuigen begint deze derde reeks met een aflevering over de zaak Pándy, het hallucinante dossier rond de Hongaarse dominee András Pándy die in de jaren negentig zes van zijn familieleden vermoordde en hun lichamen op een gruwelijke manier deed verdwijnen.

András Pándy was een tot Belg genaturaliseerde Hongaarse dominee. Tussen 1986 en 1989 vermoordde hij samen met zijn dochter Agnes 6 gezinsleden: zijn 2 zonen, 2 stiefdochters, zijn echtgenote en zijn ex-echtgenote. Deze 6 mensen stonden jarenlang geseind als “verdwenen” tot justitie onraad rook.

In 1997 werd de zaak ten gronde onderzocht, toen in de nasleep van de affaire Dutroux oude verdwijningszaken vanonder het stof werden gehaald. András Pándy ontkende vanaf dag één elke betrokkenheid. Al snel bleek dat hij zijn gezin leidde als een dictator. “Hij gedroeg zich werkelijk als god. Hij was god en hij was onaantastbaar”, zegt speurder François Monsieur.

In deze aflevering wordt de sfeer in het gezin Pándy geschetst en worden de feiten waarheidsgetrouw gereconstrueerd, ook met nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal van de reconstructie. Topspeurders, experten en magistraten getuigen over deze uitzonderlijke moordzaak. Volgens openbaar aanklager Alain Winants duldde András Pándy geen tegenspraak. “András Pándy was de orkestleider, maar hij kon niet verdragen dat in dat orkest iemand een solostuk speelde. Hij besliste over alles wat er gebeurde, hoe het gebeurde, wanneer het gebeurde, wie met wie contact mocht hebben en wie persona non grata was geworden.”

Het was uiteindelijk zijn dochter Agnes Pándy die op 20 november 1997 de feiten heeft opgebiecht. En die feiten zijn onvoorstelbaar gruwelijk. Om zich te ontdoen van de lichamen werden de herkenbare delen ervan (handen, voeten, hoofd) opgelost in een ontstoppingsmiddel. De rest van de lichamen werden bij het afval van het slachthuis in Anderlecht gedumpt. “Dat was surrealistisch. Ik ben 21 jaar onderzoeksrechter geweest en ik heb dat eenmaal meegemaakt. En dan de kalmte, de sereniteit waarmee Agnes dat uitgelegd heeft…”, zegt onderzoeksrechter Bruno Bulthé.

In februari 2002 werd András Pándy tot levenslang veroordeeld voor het Hof van Assisen te Brussel.

Zijn dochter Agnes – die zowel medeplichtig als slachtoffer was – kreeg 22 jaar.

András Pándy had jarenlang een incestueuze relatie met Agnes. Sinds 2010 is ze voorwaardelijk vrij.

András Pándy stierf op 23 december 2013 in Brugge. Hij is zijn schuld steeds blijven ontkennen.

De Kroongetuigen, vanaf donderdag 7 januari op VTM. Aflevering 1 om 22.10, nadien wekelijks om 21.40.