.
Nuria
donderdag 8 september 2022

Nuria Gilizintinova blikt terug: “Zij is nu meter van mijn zoon”

Het gaat er hier anders aan toe

1 september ligt alweer eventjes achter ons en duizenden kinderen gaan weer elke dag naar school. Voor Nuria Gilizintinova ligt haar eerste schooldag al ver achter haar. Zij blikt in Story terug op haar schooltijd nadat ze vanuit Kirgizië naar België verhuisde.

“Na de val van de Sovjet-Unie waren de economische omstandigheden in Kirgizië slecht. Er was veel armoede en weinig uitzicht op een job. Mama was op zoek naar een beter leven en toen ze via een kennis de kans kreeg om naar België te verhuizen, heeft ze niet getwijfeld”, doet Nuria haar verhaal in Story.

Op haar dertiende kwam ze in een OKAN-klas terecht waar ze Nederlands leerde en mooie momenten heeft gekend. Ze stond er amper bij stil dat ze haar thuisland had verlaten.

“Ik vond het vooral fijn dat ik naar school mocht gaan. De eerste schooldag was ik wel zenuwachtig en onzeker over mijn toekomst. Het onderwijs is hier anders georganiseerd dan hoe ik gewend was.”

Verschillende nationaliteiten werden samen geplaatst in de klas en ze leerden elkaars cultuur beter kennen. “Ik herinner me een schoolfeest waarbij elke nationaliteit iets lekkers mocht voorbereiden. Mijn Russische beste vriendin van toen is nu meter van mijn jongste zoon. Ik heb zelfs nog sporadisch contact met de anderen.”

Bio van Nuria Gilizintinova

Meer Over:

Nuria Gilizintinova