.
News Image

Petra De Sutter in 'Alleen Elvis Blijft Bestaan'

Een paar jaar geleden deed de naam ‘Petra de Sutter’ amper een belletje rinkelen.
Vandaag is deze gevierde gynaecologe een veelgevraagde en alomtegenwoordige autoriteit over fertiliteit en daarmee gepaard gaande ethische kwesties. In ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ vertelt ze anderhalf uur lang over haar melomane ziel en haar liefde voor cellomuziek, over Star Trek en spaghetti op zaterdagavond, over haar milieubewust ontwaken, over tot ultratrage films verwerkte Griekse tragedies, over de spirituele rust en wijsheid die ze vindt in het Lamaïstische boeddhisme en, uiteraard, over de leerschool die het leven eigenlijk is.

Op vrijdag 28 november omstreeks 22.40 u., na de film 'De rouille et d'os' met Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts.

Petra De Sutter komt naar ‘Alleen Elvis Blijft Bestaan’ met negen beeldfragmenten die haar geïnspireerd, gevormd en gevoed hebben. En ze brengt ook haar eigen verhaal mee. Een verhaal dat ze zelf niet zo lang geleden wel móest ontsluieren, toen ze afgelopen zomer de eed aflegde als gecoöpteerd senator voor Groen en daarmee de stap waagde naar de politiek én dus ook het publieke leven.

Petra groeide op als Peter De Sutter in een oerdegelijk Oost-Vlaams doktersgezin. Ten huize De Sutter was Peter een stil en gevoelig kind dat ‘s avonds mijmerend naar de maan staarde. Op school was de kleine De Sutter een ‘primus inter pares’ die wiskundig-wetenschappelijk inzicht combineerde met een vroegrijp talent voor het geschreven woord.

Maar er was meer aan de hand. Peter voelde zich gevangen in zijn lichaam en begreep met de jaren dat zijn échte identiteit niet overeenkwam met de vorm van het mannenlichaam dat de buitenwereld zag. Maar in de late jaren ’70 en ’80 was transseksualiteit geen topic dat je zomaar overal kon aankaarten.

Peter vluchtte dan maar in de studie: na een diploma in de geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent behaalde hij in 1991 een doctoraat in de biomedische wetenschappen, waarna hij voor twee jaar naar Chicago trok voor onderzoek. Uiteindelijk koos hij voor gynaecologie en werd buitengewoon hoogleraar en hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent, gespecialiseerd in het polycystisch ovariumsyndroom en de verschillende technieken van medisch begeleide voortplanting.

Pas op zijn veertigste kwam Peter volledig in het reine met zichzelf en besloot hij zijn lichaam én zijn naam te veranderen.

Sindsdien heet ze Petra, een ‘rots’ waarop heel wat gebeurt: het draaiend houden van het wereldvermaard Gents fertiliteitscentrum maar ook de vaderlandse politiek, waarin ze zich sinds kort manifesteert in dossiers rond het belang van wetenschap en geneeskundige vooruitgang, rond genetische ouderschap en stamceltechnologie.

Daarover maar vooral ook over vele andere passies gaat het op vrijdag 28 november in Alleen Elvis blijft bestaan om 22.40 op Canvas.