.
News Image

Piet Huysentruyt vergelijkt Sofie Dumont met FC Poelkapelle

Piet Huysentruyt krijgt naam Sofie Dumont niet over zijn lippen.


Zondagochtend om 8 uur op Radio 2. Christel Van Dyck zit samen met Piet Huysentruyt aan de ontbijttafel in de Rotonde. De Rotonde is twee uur radio met een lange babbel en weinig muziek. Christel heeft het iedere week met haar praatgast over de afslagen die ze in het leven genomen hebben, al dan niet met succes. In een compilatie heeft de familie van Piet Huysentruyt het over de zaken die Piet Huysentruyt typeren. Piet was geen gewenst kind. Zijn ouders hadden genoeg met twee kinderen en waren uit Congo afkomstig. De pil was er net en het was de bedoeling om die te nemen maar dan was er de grootmoeder van Piet die absoluut nog een extra kleinkind wou. Grootmoeder Huysentruyt had er zelf tien op de wereld gezet en verplichtte haar kind om nog een kind op de wereld te zetten.

Het was de eerste keer dat Piet er eigenlijk niet had moeten zijn en nadien zou hij nog een paar keer oog in oog staan met Pietje De Dood. Piet is zijn ouders dankbaar voor de topopvoeding die hij kreeg. In moeilijke omstandigheden trouwens want in zijn jeugdjaren had de familie Huysentruyt amper geld. Vader Huysentruyt was zo verbitterd dat hij haast nooit over de moeilijke periode praatte. Mijn ouders gingen met een lening van 100.000 Frank naar Congo en investeerden er veel geld. Enkele jaren later werden ze echter het land uitgewerkt door de mensen die hen naar ginder hadden gehaald. De familie Huysentruyt was veel geld kwijt maar moest het plots met veel minder doen. Het gezin Huysentruyt had niet echt geldproblemen maar ze keken wel uit wat ze met hun geld deden. Mijn moeder heeft gewerkt als een paard om geld binnen te brengen. In mijn jeugd heb ik wel eens schoenen van mijn neven en nichten gedragen. Ik was blij dat ik hun kledij kon dragen. Pas achteraf merk je dat er hier en daar al een draadje los zat. Het heeft mij gehard in het leven.

De verbittering van zijn vader heeft sporen achter gelaten bij Piet. Ik denk dat ik nu aan de leeftijd ben gekomen om er vrede mee te nemen. Ik denk dat de cirkel rond is. Ik heb de cirkel rondgemaakt met het Congo-verleden. Ik heb mijn broer en mijn moeder naar ginder kunnen brengen dankzij de televisie en merkte dat zij er minder van afgezien hebben als ik.

Geld is voor Piet nooit een drijfveer geweest. Geld is voor mij nooit een doel op zich geweest. Je moet doen wat je passie is. En is het je passie niet, dan moet je het gewoon niet doen. Financiële zekerheid heb je nooit. Alles kan veranderen, in één slag kan je alles kwijt zijn, vertelt Piet.

De vader van Piet is al jaren geleden overleden en hij verwittigde Piet op zijn sterfbed dat hij moest opletten voor zijn bezit. Piet is dat nooit vergeten en heeft er altijd rekening mee gehouden.

In de compilatie vertelde iemand dat Piet Huysentruyt bij het voetbal vroeger lief dood viel dan dat hij de bal moest afgeven. Piet voetbalde bij KV Kortrijk en was een goede voetballer. Dat was mijn grote droom. Voetbal werd toen ook niet bedreven zoals dat nu is. Er circuleerden toen ook nog niet de bedragen van nu. Ik deed het gewoon uit passie. Je zou mij kunnen vergelijken met Kevin De Bruyne nu, het Jommeke van vroeger. Als het zijn wil niet was, kreeg die een rode kop. Zo was ik. Ik voetbalde links en rechts, dat was toen nog niet gezien. Ik was de koning van de assists. Op zijn vijftiende kreeg Piet een ongeval en zag hij voor het eerst Pietje De Dood. Ik at altijd 's middags bij mijn tante Lieve zaliger. Daar heb ik een heel mooie tijd gehad, zij heeft mij ook een beetje mogen opvoeden. En toen ik groter werd - 16 jaar denk ik - ging ik met de mobilette van Kortrijk naar Heule om 's middags te eten. Terug onderweg naar school werd ik gegrepen door een containervrachtwagen. Die man heeft mij geraakt maar heeft dat natuurlijk niet gevoeld. En...

Ik weet niet wie die man is maar die man heeft mijn leven gered. Die weet dat misschien niet. Ik heb de man ook nooit gezien. Mijn arm zat vast en ik kon niet weg. Ik lag op de grond en zag twee grote vrachtwagenwielen op me af komen. Op minder dan 10 cm van mij is de vrachtwagen tot stilstand gekomen. Ik ben 3-4 maanden buiten strijd geweest en kon een kruis maken over mijn voetbalcarrière.

De ouders van Piet vonden op dat moment dat Piet maar voor een diploma moest gaan. Piet wou voor kok gaan want studeren was echt niets voor hem. Ik interesseerde me totaal niet voor wiskunde en fysica. Ik wou voor kok gaan maar wist niet in welk avontuur ik zou stappen. Mama Huysentruyt zag het niet zitten dat haar zoon naar de kokschool zou gaan. Achter de rug van zijn mama ging papa Huysentruyt zijn zoon inschrijven in Koksijde. Ik heb toen misschien voor de eerste keer gezien dat mijn vader mijne maat was. Ik was niet te houden: ik moest en zou naar Koksijde gaan. Dat is iets wat Piet al zijn hele leven doet: doen wat hij wil doen. Als Piet zijn goesting niet krijgt, dan is het Piet niet, lacht Huysentruyt.

Piet was de slechtste student van de school. Ik kwam in een wereld terecht die niet echt mijn wereld was: gehoorzamen. Als er iemand zei dat ik naar links moest gaan, dan ging ik naar rechts en omgekeerd. Zo zit Piet in mekaar. Zelfs op tv doe ik dat als men zegt wat ik moet doen. Weet je wat dat is, in een keuken werken? Ja zeggen als je eigenlijk neen wil zeggen. Daarom ben ik ook chef in de keuken geworden. We gaan terug naar 1978. Als je een jeans droeg, was je al een rebel. Als ik naar een td ging, moest ik een flanellen broek dragen. Ik denk dat ik toen al een soort diplomatie van mijn vader in mij had. Ik ben niet echt diplomatisch maar ik heb het wel.

In de Rotonde haalde Christel ook de ophef die Piet Huysentruyt veroorzaakt heeft. Zo was er in het verleden het kreeftenincident en ook het feit dat je in het restaurant van Piet niet naar toilet mag gaan tijdens het eten. Daar klopt volgens Piet niets van. Er zijn deze zomer 5.000 tevreden klanten bij mij geweest en één rioolboekske gaat dan over zoiets schrijven, over iets dat niet waar is. Iedereen mag gaan pissen maar niet als het hier klaar staat en daar geserveerd moet worden. Er is ook een woord dat respect heet. Als je zes keer op een avond naar toilet moet, dan moet je niet op restaurant komen, dan moet je eerst naar een dokter gaan denk ik. Ook over het kreeftenincident wil ik nog dit zeggen. Wat mij het meeste pijn heeft gedaan is dat chefs gezegd hebben dat je een kreeft eerst een minuut moet koken voor de poten eraf gaan. Komaan, iedereen doet het op de manier waarop ik dat doe. Het is de waarheid maar niemand durft het te zeggen. Komaan, zeg gewoon wat je mening is.

Piet was jarenlang ook de man van S.O.S. PIet. Op topmomenten keken er 800.000 mensen naar het programma. En van de één op de andere dag was het gedaan bij VTM. Dat zijn allemaal periodes in het leven die eigenlijk beter vergeten worden. Ik heb daar nooit niets over gezegd. Als je een hersentrombose hebt en je ligt op intensieve en je vrouw brengt de krant in het ziekenhuis in Frankrijk en je doet die krant open en je leest dat Piet Huysentruyt bij VTM vervangen zal worden door 'die er nu is' ( Piet wil de naam van Sofie Dumont absoluut niet uitspreken). Je moet niet Lionel Messie vervangen door FC Poelkapelle. Het is gebeurd, ik ga daar niet meer over spreken. Ik heb dat totaal niet voelen aankomen. Het is wat het is. Het is een serieuze klap geweest. Na iedere klap komt de Mont Ventoux die ik nu weer beklim maar ik sta weer waar ik moet staan. Ik verwerk zoiets op mijn manier. En hoe doet Piet dat dan?



Met veel ingehouden woede en alweer het zinnetje 'we gaan het weer zien'. Dan ga je weg bij vtm en dan komt het restaurant. Voila, ik kan nu de passie bedrijven zoals ik ze bedrijf. Hoeveel mensen die niet komen eten en zeggen dat ze een hoog niveau hadden verwacht en dan zeggen dat het 100 keer hoger is, dat doet mij veel meer plezier. In heel mijn leven heb ik maar twee belangrijke woorden: respect en karakter. Respect heb ik niet voldoende gekend. Wel van de mensen die ik écht ken maar over het algemeen is er in het hele leven er te weinig respect bij de mensen.

Piet is gelukkig, Piet zit goed in z'n vel. En hier en daar gaat ie nog wel een schopke uitdelen,” voegt hij er fijntjes aan toe.

Bio van Piet Huysentruyt

Meer Over:

Piet Huysentruyt

Bio van Sofie Dumont en Christel Van Dyck