.
News Image

Project Axel gaat weldra van start

Axel Daeseleire start met zijn Project Axel.
“Ik ben Axel. Ik woon in Antwerpen. Al meer dan veertig jaar. Ik voel er mij thuis. Ik woon er in een huis. Ik heb er een adres. Dirk niet. Dirk is dakloos. En velen samen met hem. Dit was niet wat het leven beloofd had. Het kwam plotseling en onverwachts. Geen werk, want geen adres. Geen adres, want geen geld. Geen geld, want geen werk. Terug bij af. Het wordt winter. Het is koud buiten. Het regent elke dag. Ze zijn alleen. Laten we dit proberen.”

Het aantal daklozen in Europa stijgt elk jaar. Meer en meer mensen ontvluchten hun thuisland op zoek naar een beter bestaan in Europa.

Vorig jaar bracht het programma Terug naar eigen Land op VIER met Martin Heylen een ontnuchterende kijk op de moeilijke tocht en de overlevingstrijd van deze mensen. Maar naast de fysieke dagelijkse strijd is dakloos zijn ook een van de meest extreme vormen van sociale uitsluiting. En ook in eigen land stijgen de inschattingen van daklozen alarmerend snel.

Dit seizoen brengt Axel Daeseleire met Project Axel de situatie van vijf daklozen in Antwerpen in beeld.

“Hoe zijn die mensen in die situatie beland, waar leven ze van, hoe houden ze het vol en hoe zouden we ze kunnen helpen? Een paar jaar geleden heeft de stad Londen een project opgezet. 15 daklozen kregen een jaar lang persoonlijke hulp en een paar duizend pond om hun meest dringende problemen aan te pakken. Het project werd een groot succes: na één jaar hadden 11 van de 15 daklozen weer een dak boven hun hoofd. Sommigen hadden opnieuw werk, anderen volgden een cursus. Experts hebben berekend dat 10.000 euro de som is die je nodig hebt om van straat te geraken. Zou dat hier ook werken? Ik ga het proberen.”

Annick Bongers
“Project Axel is geen gemakkelijk programma om te maken, door de complexe context en een chaotisch draaiproces.

“Evenzeer worden we als commerciële zender dubbel kritisch beoordeeld als we rond dergelijke thema’s iets in beweging proberen te zetten. Net daarom ben ik zo trots dat VIER dit project op de Vlaamse televisie opgestart heeft. Want we brengen met Project Axel niet enkel Vlaamse daklozen op een heel andere, menselijke, manier in beeld dan de stereotiepe manier. VIER gaat ook over tot actie. We lopen niet rond met camera’s tussen daklozen om daar dan een mooie montage van te maken. Nee, we hebben bijna een jaar lang intensief met veel mensen samengewerkt die bijzonder veel kennis in de schaal geworpen hebben om deze vijf dakloze mensen heel concreet te helpen. Met veel vallen en evenveel opstaan. Ik wil Dirk, Danny, Sahra, Thom en Graeme uitdrukkelijk bedanken om in te stappen in dit project. Hun moed en hun wilskracht om uit hun moeilijke situatie te geraken is essentieel. Ook bedank ik Axel en de ploeg die maandenlang de straat op gingen. En als laatste ook de vele hulpverleners die hun steentje hebben bijgedragen om van dit project het beste te maken.”

VIER startte in het voorjaar van 2017 met de opnames van Project Axel, een documentairereeks waarin daklozen proberen, via een intensief begeleid traject, hun leven weer op de rails te krijgen.
Daklozen die reeds aanzienlijke tijd op straat leven in en rond Antwerpen zullen maandenlang onvoorwaardelijk beroep kunnen doen op een gespecialiseerd team hulpverleners en begeleiders. Samen met hen stippelen ze een intensief traject uit om zo te ontsnappen uit hun acute armoedesituatie.

De Daklozen:
Dirk (45)
n de lente van 2013 slaat het noodlot toe. Zijn vrouw, zijn alles, wordt ernstig ziek. Enkele weken later is Dirk alleen. Het verlies is te zwaar om dragen. Hij sluit zich af van de buitenwereld, geeft zijn job op en zwerft jarenlang door België en Frankrijk. Vandaag woont Dirk in een tent. Elke avond slaat hij zijn kamp op bij de Schelde op Linkeroever. Hij leeft van voedselbedeling. Dirk start met Project Axel in het voorjaar van 2017. Omdat hij hulp nodig heeft. Omdat hij heel graag wilt werken. Omdat het niet lukt alleen. Een job en een adres.

Danny (49)
Als kleine jongen van dertien gaat hij aan het werk met een leercontract in de horeca. Maar een moeilijke jeugd een foutgelopen relatie doen hem vluchten in drank en criminaliteit. Hij raakt op enkele maanden alles kwijt. Sinds 2014 slaapt hij op straat. Hij bedelt. Hij eet uit de vuilnisbakken. Hij wilt werken.

Graeme (54)
Al meer dan drie jaar zit hij daar, op de Meir, in zijn rolstoel. De hele dag. Elke dag. Als de avond of de koude valt zoekt hij een schuilplaats. De voorbije jaren kon hij overnachten in Victor 5 (nachtopvang voor mensen zonder papieren). Graeme (54) werd geboren in Engeland en komt op zijn vierentwintigste naar Antwerpen. Een ernstig ongeval kost hem zijn been. Een jaar geleden verliest hij ook zijn tweede been. Graeme heeft geen papieren. Geen invaliditeitsuitkering. Geen Belgisch paspoort. Geen Engels paspoort. Eigenlijk geen recht op bestaan. En dus recht op niks. Wel op dit project.

Sahra (22)
Haar ouders scheiden, ze moet vaak verhuizen, ze voelt zich nergens thuis en loopt weg. Foute vrienden zorgen voor foute omstandigheden. En dan is Sahra plots ook zwanger. Maar de relatie loopt mis. Nog geen jaar geleden herhaalt de situatie zich. De vrouwenopvang kan geen oplossing bieden en Sahra belandt met haar babytje op straat. Anis, enkele maanden oud, kan af en toe opgevangen worden door familie, maar Sahra zelf kan nergens terecht.

Thom (27)
Hij leeft in een kraakpand met andere krakers en probeert hier en daar iets bij te verdienen als straatmuzikant. Zijn jeugd bezegelde zijn lot. Hij gaat van het ene pleeggezin naar het andere, hij loopt overal weg, hij geeft school op en valt stil. Hij wilt terug studeren. En zijn schulden wegwerken. Met 10.000 euro kan hij een eerste stap zetten.

Project Axel, vanaf 26 oktober, elke donderdag om 20.35 op VIER.