.
Rene Karst
maandag 22 april 2024

René Karst lanceert toogklapper ‘Drink Het Leven’

En die melodie ga je zeker herkennen.

Met ‘Atje voor de Sfeer’ scoorde René Karst al een gouden hit in de studentenmiddens, een prestatie die hij de komende weken nog eens kan herhalen met ‘Drink Het Leven’, een Nederlandstalige versie van de Joe Dassin-klassieker 'Dans les yeux d'Emilie'. “Als dit liedje door de boxen knalt, giet de cafébaas vliegensvlug de toog vol met water, zodat alle tooggasten er keihard kunnen op meeklappen in het gutsende water. Ik zag het gebeuren op TikTok, waar de laatste tijd dat soort filmpjes gretig wordt bekeken en gedeeld. Een opmerking die vaak voorbijkwam was de vraag naar een Nederlandstalige versie van dit feestlied bij uitstek, want het zijn niet alleen de studenten. Ook ouderen en alle toogzitters vinden de ervaring van het opspattende water op de toog een unieke ervaring,” zegt René Karst lachend. ‘Drink Het Leven’ is digitaal beschikbaar via het label van 8 Ballmusic en House of Entertainment.

Met het hart op de tong deelt René Karst regelmatig levenswijsheid, verpakt in zijn stemmige, sfeervolle liedjes. Denk maar aan ‘Liever Te Dik In De Kist’, ‘Atje Voor De Sfeer’ of ‘Dat Interesseert Me Echt Geen Ene Reet’. Stuk voor stuk zijn het songs met een herkenbare tekst, waarin de populaire volkszanger de luisteraars meteen meepakt in de feestelijke wereld van René Karst. Al dan niet met de nodige ‘Confetti’ is René Karst de perfecte feestartiest bij uitstek, die met zijn nieuwe single ‘Drink Het Leven’ nog een stapje verder gaat.

Voor het origineel moeten we terug naar het rijkgevulde repertoire van de Franse zanger Joe Dassin, die in 1977 ‘Dans les yeux d'Émilie’ uitbracht. De song werd geschreven door Claude Lemesle en Pierre Delanoë. De indrukwekkende muziek gecomponeerd door Jean Baudlot. “Als je luistert naar het origineel ontdek je het eerbetoon aan de denkbeeldige vrouw Émilie, waarin de verteller zijn gevoelens en bewondering voor haar uitdrukt in poëtische en romantische teksten. Het was de laatste grote hit van Joe Dassin voor hij in 1980 overleed. Het is één van zijn grootste successen, waardoor het liedje uitgroeide tot een absolute Franse klassieker. De song staat bekend om zijn melodieuze arrangement, iets wat we absoluut hebben behouden in onze versie. Het was niet makkelijk om een tekst te maken die ook nog eens paste bij dit opbouwende nummer. Voor sommigen leunt dit qua gevoel en sfeer erg aan bij ‘Les Lacs du Connemara’, want zo feestelijk is het inderdaad,” zegt René Karst enthousiast.

Met de release van ‘Drink Het Leven’ lanceert René Karst het nieuwe woord ‘toogklappen’, waarmee hij al lachend mikt op een eervolle vermelding in het woordenboek: “Wij noemen het toogklappen als met je handen op een kletsnatte toog, luidkeels meeklapt in het water wanneer de barman of cafébaas het nummer op maximaal volume door de boxen jaagt. Ongelofelijk wanneer een ganse toog meedoet. Ik heb het zelf inmiddels ervaren tijdens de opnames van de ‘Drink Het Leven’-videoclip. Dat was echt kippenvel. We hebben heel wat takes opnieuw moeten draaien, omdat ik zelf zo afgeleid was en ogen te kort kwam toen het café helemaal uit z’n dak ging op ‘Drink Het Leven’. Als je zo’n reacties al krijgt nog voor je nieuwe single uit is, weet je dat het goed zit. Ik denk dat we met dit kwaliteitsvolle feestliedje weer heel veel mensen gelukkig gaan maken. Dankzij de café’s en bruine kroegen zou dit wel eens een succesverhaal kunnen worden. ‘Atje voor de Sfeer’ is ook begonnen in studentenmiddens alvorens de mensenmassa hem overal begon mee te zingen. Het zou leuk zijn als dat met ‘Drink Het Leven’ nog eens gebeurt, want dat liedje verdient het absoluut,” zegt René Karst.

De nieuwe single ‘Drink Het Leven’ van René Karst is digitaal beschikbaar via 8 Ball music, House of Entertainment.

Bio van René Karst

Meer Over:

René Karst