.
News Image

Rudi Vranckx brengt muziek naar Mosul

Een aangrijpende Vranckx.
In juni van dit jaar bracht Rudi Vranckx een bezoek aan de puinen van de muziekschool van Mosul in Irak. IS had niet alleen de gebouwen vernield, maar ook haast alle muziekinstrumenten. Daarop lanceerde Rudi via Radio 1 een actie om muziekinstrumenten in te zamelen en naar Mosul te brengen.

De actie was een succes en Rudi Vranckx trok samen met MNM-dj Brahim naar Irak om 120 instrumenten af te leveren in Mosul. Maar dat ging moeizamer dan verwacht…

De documentaire Imagine Mosul vertelt het hele verhaal, van de ontroerende versie van John Lennons Imagine in de gebombardeerde muziekschool in Mosul tot het afleveren van de instrumenten in de nieuwe muziekschool.

Imagine Mosul: op zaterdag 11 november op 20.10 u. op Canvas en vrtnu.be

En er is meer: na de actie voor Mosul organiseren Vranckx en Canvas in het kader van De warmste week van Music For Life nu ook een actie voor jonge vluchtelingen in ons land die muziek willen leren spelen.

Imagine
Het verhaal van Imagine Mosul begint ergens in juni met de uitvoering van het vredeslied Imagine van John Lennon, tussen het puin van de kapotgeschoten muziekschool van Mosul. Het nummer werd gespeeld op de twee laatste gitaren van de stad. Ze overleefden IS omdat muziekleraar Nabeel ze begraven had. De beelden die Rudi en z’n ploeg maakten, lieten niemand onberoerd. Vlaanderen wou helpen. Na een oproep van Rudi op Radio 1, stroomden de reacties binnen.

Op weg naar Mosul
Enkele maanden later, op een zonnige ochtend in september, vertrok in Melsbroek een C130 van het Belgische leger richting Erbil, Irak. Aan boord bevonden zich zo’n 120 instrumenten geschonken door Vlamingen om de muziekschool van Mosul weer op te bouwen.
Rudi Vranckx en MNM-dj Brahim stonden in Erbil klaar om de kostbare vracht over land verder te vervoeren. En dat werd een hele beproeving. Want net op dat moment was er het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum en een belangrijke sjiitische feestdag. Het konvooi met de instrumenten geraakte maar niet door de checkpoints. Het duurde uiteindelijk drie dagen om een afstand van amper 100 kilometer af te leggen.

Maar het lukte, en in de muziekschool van Mosul was de ontlading groot. De muzikanten konden voor het eerst in meer dan drie jaar weer openlijk muziek spelen. “Muziek is de taal van de wereld. Bedankt, vrienden uit België, om terug leven naar Mosul te brengen”, aldus muziekleraar Nabeel Atraqchi.