Saartje Vandendriessche kreeg uppercut na dood ex-vriend
Saartje Vandendriessche: ‘ik voel me schuldig’.
In het najaar van 2018 kreeg Saartje Vandendriessche een zware opdoffer te verwerken: haar ex-vriend Thomas stapte uit het leven. Saartje en Thomas, dat wat een goede match. Hoewel de twee al een tijdje geen koppel meer waren, bleven zij bovenste beste vrienden. Vrienden die er voor elkaar waren, de dood van Thomas was dan ook een zware klap voor de presentatrice. “Ik heb een uppercut gehad”, vertelt zij zaterdag in Het Nieuwsblad. “Ik ben niet knock-out gegaan, maar het heeft er mentaal zwaar ingehakt. De grond is weggeslagen onder mijn voeten. De wereld draait door, maar zelf ben je veranderd”, klinkt het. Het was net tijdens de finaleweken van De Slimste Mens Ter Wereld dat Saartje het verschrikkelijke nieuws kreeg. Zij kon niet anders dan forfait geven voor de opnames, Saartje kon gewoon niet vrolijk gaan doen op televisie. Ook vandaag nog is de wonde bij nog niet geheeld. “Je hebt nu een wonde die af en toe ettert, en hopelijk wordt die na een tijd een litteken. Maar je neemt het hoe dan ook mee voor de rest van je leven. Want dat had niet moeten gebeuren. Iedereen zegt me dat ik me niet schuldig moet voelen. Maar dat doe ik wel”, vertelt Saartje in Het Nieuwsblad. Saartje wist dat haar ex-vriend wat muizenissen in zijn hoofd had, maar dat hij zo diep zat, dat besefte zij niet. “Ik dacht: als ik wat pijn overneem, komt het goed. Ergens heb ik gefaald, omdat ik echt geloofde dat ik hem kon redden”, gaat Saartje verder in de bijlage van Het Nieuwsblad. “Als iemand met dezelfde gedachte speelt en dit leest, kan ik alleen maar zeggen: doe het alsjeblieft niet. Je weet echt niet hoeveel pijn en verdriet je achter laat.”
Saartje heeft de dood van Thomas nog niet verwerkt, ook al kreeg zij professionele hulp. “Ik heb traumabegeleiding gehad bij de politie. Daar heb ik veel aan gehad. Die zeggen gewoon: zo en zo moet je verwerken. Daar kan je mee aan de slag”, weet Saartje. De presentatrice heeft een grote schrik opgedaan, geeft zij in Het Nieuwsblad toe. “Weet je, ik ben al acht keer geconfronteerd met de zelfdoding van iemand die dicht bij mij stond. Vind jij dat normaal?” vraagt Saartje aan de journalist. “We hebben één van de hoogste zelfmoordcijfers en één op de vier krijgt te maken met een depressie. Niemand zoekt kennelijk verklaringen. Weer een zelfmoord, weer een streepje in de statistieken.”
Saartje merkt in haar omgeving dat steeds meer mensen het moeilijk hebben, steeds meer mensen hebben een gesprek bij een psycholoog nodig. In het interview doet Saartje ook een warme oproep: “We hebben op school dringend een vak mentale gezondheid nodig. Een basisvak waarmee de jeugd aan de slag kan. Ik zeg niet dat daarmee de problemen zijn opgelost, maar dan heb je toch een deel van de zoektocht in het leven achter de rug. Ik hoor politici zeggen dat onderwijs de hefboom is van onze maatschapij, en dan geven ze ons alleen sinussen en cosinussen. Nee, we moeten kinderen zeggen: als die en die signalen zich voordoen, trek dan aan de alarmbel.”
Wie vragen heeft rond zelfdoding of erover wil praten, kan terecht op de zelfmoordlijn op het gratis nummer 1313 of www.zelfmoord1313.be