.
News Image

Seizoen 6 van So You Think You Can Dance

Vanaf zondag 15 februari terug op VTM.
Vanaf zondag 15 februari 2015 beginnen VTM en RTL aan de zesde editie van de populaire danswedstrijd So You Think You Can Dance. Meer dan duizend dansers van West-Vlaanderen tot het verre Groningen wagen hun kans in de zoektocht naar de meest favoriete danser van de Lage Landen.

Van de vele dansers die zich geroepen voelen om deel te nemen aan het nieuwe seizoen van So You Think You Can Dance werden er 120 geselecteerd om auditie te doen voor de jury in de indrukwekkende Philharmonie-schouwburg in Haarlem, Nederland. De kandidaten hebben maar één doel voor ogen: het felbegeerde bootcampticket bemachtigen. Aan Dennis Weening en Eline De Munck om de dansers doorheen de auditiedagen te loodsen.

In dit nieuwe seizoen ligt de lat van begin af aan enorm hoog. De selectie gebeurt grondiger, want de jury beslist instant wie een bootcampticket krijgt en wie de wedstrijd meteen moet verlaten. Geen wild cards of golden tickets meer, alleen een JA of een NEE van de jury. Slechts enkele twijfelgevallen krijgen een tweede kans in de Final Audition.

Ish Aït Hamou: “Het nieuw systeem dit jaar is heel interessant. Als we niet zeker zijn, dan ben je niet meer door. Zijn we zeker, dan ga je naar de bootcamp en hebben we een kleine twijfel, dan kan je met een Final Audition terug komen.”

Alleen het beste is dus goed genoeg voor de vierkoppige, professionele jury Dan Karaty, Min Hee Bervoets, Ish Aït Hamou en Jan Kooijman. Enkel de allerbesten krijgen een rechtstreeks ticket naar de buitenlandse bootcamp.

Min Hee Bervoets: “Ik ga proberen te jureren zoals ik choreografeer, en dat betekent: veeleisend. Er zijn er heel veel die gaan denken ‘oh Min Hee, die heeft zoveel kritiek’. Neen, het is feedback en daar gaan de dansers mij nog dankbaar voor zijn.”

Van Min Hee wordt misschien niet anders verwacht dan dat ze streng zal zijn, maar ook de mannelijke juryleden zijn extra streng en dat ziet Dan zelfs als een luxe. Dan Karaty: “We hebben de luxe om heel kritisch te zijn. Als je auditie komt doen en je brengt iets dat we al eerder hebben gezien, dan hebben we daar helaas geen tijd voor en moeten we verder naar de volgende danser.”

Ook Jan is fan van het nieuwe systeem, al beseft hij hoe hard het is voor de dansers. Jan Kooijman: “Door het nieuwe systeem moeten we wel heel erg streng zijn en goed kijken of er potentie in zit, of het nog beter kan worden. We moeten dat echt heel snel zien en dat zal ongetwijfeld wat dansers afschrikken.”

Doorheen de vier auditie-afleveringen bepaalt de jury in overleg welke dansers een bootcampticket krijgen en welke niet. Bij sommige dansers ziet de jury wel potentieel, maar kan er toch nog wat twijfel of onenigheid bestaan. Aan hen kan de jury een herkansing geven met een tweede en laatste auditie of de zogenaamde Final Audition.

Tijdens deze Final Auditions in de Kromhouthal in Amsterdam zijn er nog maar enkele bootcamptickets te verdienen. De enkele dansers die deze tweede kans krijgen, moeten dan ook keihard bewijzen dat ze zo’n zeldzaam ticket waard zijn. Anders stopt het avontuur hier.

Alle dansers met een ticket op zak trekken samen op buitenlandse bootcamp. Geen exotische bestemming of warme zuiderse zon deze keer, maar het prachtig groene en ruige Ierland. Hier staan de dansers voor een loodzware en vooral compleet andere bootcamp dan ooit tevoren: ze moeten een bekende Ierse dans, de Riverdance, volledig foutloos voor de strenge jury uitvoeren.

De Ierse stepdance is een zeer moeilijke dansstijl. De Ieren starten er zelf op zeer jonge leeftijd mee en slechts een beperkt aantal dansers slaagt erin om een degelijk niveau te halen. De dansers van So You Think You Can Dance… krijgen amper 24 uur de tijd om de dans onder de knie te krijgen. Al snel zal duidelijk worden dat ook de bootcamp op zich een afvalrace is. Niet alle dansers halen het einde van de buitenlandse trip.

Diegenen die het wel halen, geven een prachtige voorstelling in het wereldberoemde Smock Alley Theatre in de Ierse hoofdstad Dublin. Voor het eerst is de eindperformance dan ook een knallende groepschoreo. Uiteindelijk blijven er na de bootcamp nog twintig kandidaten over voor de liveshows.

Vanaf zondag 29 maart 2015 brengen VTM en RTL de acht felbegeerde liveshows, waar An Lemmens de presentatie aan de zijde van Dennis Weening weer op zich neemt. Ook de liveshows zitten vol met nieuwe elementen.

Aflevering 1, zondag 15 februari om 20.35 op VTM:

Auditiedag 1 in de Philharmonie in Haarlem: Honderden dansers bereiden zich voor op hun auditie met maar één doel voor ogen: schitteren op het podium van de liveshows van So You Think You Can Dance. Maar voor het zover is, moeten de dansers de hoge verwachtingen van de jury inlossen.

Een van de eerste kandidaten is de 21-jarige Gill uit Leuven. Samen met haar hele vriendenbende trekt ze naar Haarlem in de hoop op een goede afloop en een klein feestje achteraf. Hoewel Dan en Jan fan zijn van haar stijl, ligt de lat zo hoog dat zelfs een mooie auditie als die van Gill niet zomaar garant staat voor een bootcampticket.

Ryan uit Amsterdam schreef zich in samen met zijn geliefde Chériëlle uit Neede. Zowel Ryan als Chériëlle mag meteen aan den lijve ondervinden dat de jury enorm streng is. Ook de West-Vlaamse dames Ann-Sofie en Lynn nemen samen deel. Ze doen zelfs als duo auditie in de volgens hen zwaar onderschatte stijl: disco. Aan hun outfits zal het alvast niet liggen, de vraag is echter of ze goed genoeg zijn voor een volgende ronde in de wedstrijd.

Julie uit Haacht is nog maar 17 jaar, maar danst nu al 22 uur per week in de hoop om het ooit professioneel te kunnen maken als danseres. Ze doet mee om te ontdekken of ze moet kiezen voor een opleiding Dans of Rechten. De 20-jarige Fabian uit Amsterdam heeft zijn eigen YouTube-kanaal waarop hij zijn dansmoves al een tijdje deelt met de wereld. Zijn droom is om ooit bij Chris Brown te dansen. Dansen is voor hem het allerbelangrijkste, maar is zijn dansniveau hoog genoeg voor een bootcampticket?

De 17-jarige Seppe is van Limburg helemaal naar het verre Haarlem gekomen om de jury te tonen wat hij kan. Hij heeft zijn andere sport, voetbal, laten vallen om zich op het dansen te storten en hoopt dat hij goed genoeg is. Sarah uit Amsterdam werd dan weer op een dag plots wakker met het idee om auditie te doen voor So You Think You Can Dance. En dat deed ze ook. Met haar indrukwekkend gespierde lichaam én haar danstalent duurt het niet lang of ze imponeert de hele zaal.

De 19-jarige Laurins uit Zwevegem groeide op met dans, aangezien zijn grootouders een dansschool hadden. Twee jaar eerder deed deze hiphopper ook al auditie, maar toen was hij nog te jong. Dit jaar waagt hij met plezier nog eens zijn kans.

Ook de 25-jarige Merci uit Amsterdam treedt aan op de eerste auditiedag. Van zijn 16 tot zijn 21 jaar leefde hij op de straat. Stilaan ontdekte hij zijn passie voor dans en besloot hij zich in te schrijven bij een dansschool, waar hij ook het geluk en de zin in het leven herontdekte. Met zijn auditie wil hij nagaan of hij van zijn passie ook zijn beroep kan maken.