.
Steven Van Herreweghe
zondag 21 januari 2024

Steven Van Herreweghe: “Normalisering is niet toeteren”

Een opvallende bekentenis in zijn programma

Jezelf kunnen zijn, het is zo belangrijk, maar het wordt jammer genoeg nog niet altijd toegestaan. Ook zijn heel wat mensen nog steeds op zoek naar hun eigen identiteit en met de druk van de maatschappij is dat moeilijk, heel moeilijk.

Gelukkig zijn er programma’s als ‘Heartstopper’ die daarbij kunnen helpen. In de reeks duiken er steeds meer en meer binaire personages of transpersonages op.

En ook in het programma ‘De Jaren 90 voor Tieners’ kwam er een opvallende getuigenis van Stans. Zij werd geboren als jongen, maar koos er in haar 5de levensjaar voor om een meisje te worden. Dat zij dat zo open in één van de afleveringen kon vertellen, werd gezien als een tv-hoogtepunt.

“Het deed deugd om te lezen dat het zo ervaren werd. Normalisering is niet toeteren: 'Kijk eens wat we nu meegebracht hebben!' Het is wel: iemand normaal behandelen. Stans is gewoon een tiener. We wilden die ene 'bijzonderheid in haar leven', zoals Humo schreef, niet omkransen, hoogstens aanstippen. Maar alleen als zij dat wilde. Er was geen datum geprikt: vandaag zal ze hét vertellen. Nee, als haar gender niet aan bod was gekomen, was dat voor ons ook goed geweest”, zegt Steven in Humo.

En ook in ‘De Slimste Mens’ werd er dit jaar een bijzonder gesprek gevoerd met kandidate Charlie Dewulf. “Dat is het geheim van 'De slimste mens': het is een positief, open programma dat wel van zijn gasten vereist dat ze zich een klein beetje kwetsbaar opstellen.”

Bio van Steven Van Herreweghe