.
News Image

Straks: De Meesterbakker - nieuw op vtm

Vanaf 4 april 2012 geeft Rani De Coninck elke woensdag afspraak voor De Meester- Bakker, een nagelnieuw programma waarin 12 amateurbakkers zich 10 weken lang laten onderdompelen in de zeemzoete wereld van de patisserie. Van een luchtige misérable, originele broden en cakes tot smeuïge eclairs.
Bloem, suiker, eieren en boter, dat worden de hoofdbestanddelen van De MeesterBakker, waarin Rani De Coninck op zoek gaat naar Vlaanderens meest getalenteerde thuisbakker. Twaalf kandidaten met een passie voor bakken, die zorgvuldig werden geselecteerd uit meer dan 700 inschrijvingen, duiken gedurende tien weken in hun receptenboek en pakken uit met hun oventalenten. De jongste bakker is 23 jaar, de oudste is 60... In een vriendschappelijke sfeer nemen ze het tegen elkaar op in tien afleveringen die telkens een andere bakdiscipline behandelen: van taarten, cakes en koekjes, over brood en ontbijtkoeken, tot Brusselse wafels. De bakkers zullen van alle markten moeten thuis zijn willen ze de professionele jury overtuigen van hun kunnen. De jury, dat zijn Bernard Proot, eigenaar van de klassezaak DelRey in Antwerpen en één van Vlaanderens meest befaamde toppatissiers, en Sofie Dumont, succesvol restaurateur, tv-patissier, gezicht van ‘Goe Gebakken’ én schrijfster van twee culinaire bestsellers. “Onze liefde voor gebak is groot. Al jaren wordt die liefde doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig zijn het de vaak piepjonge dochters en zonen die zich staan uit te sloven in de keuken om de rest van het gezin te verleiden met grootmoeders recepten. Het is precies die warme en liefdevolle traditie die wij graag willen doorgeven in De MeesterBakker.” (Rani De Coninck) In elke aflevering test onze tweekoppige jury de kandidaten tijdens verschillende proeven binnen het thema: van picknick, tot feest en kermis. De eerste uitdaging is telkens een opgelegde technische proef waarbij de bakkers hun kunnen moeten tonen tijdens het bereiden van een klassieker. Onze bakkers moeten een beroep doen op hun kennis en ervaring wanneer ze voor deze klassieker weliswaar de nodige ingrediënten in de juiste hoeveelheden ter beschikking krijgen, maar het zonder een uitgewerkt recept moeten rooien. Voor deze eerste proef trekken Rani en de bakkers naar relevante locaties om te leren over de Vlaamse baktraditie. Voor de overige proeven wordt er steeds teruggekeerd naar een vaste locatie, het patisserieatelier van De MeesterBakker: de oude chocoladefabriek Rosmeulen in Nerem. In 1911 werd deze fabriek in gebruik genomen en groeide in 1914 uit tot de grootste producent van kwaliteitschocolade in België. Tijdens de tweede opdracht kunnen de kandidaten uitpakken met hun creativiteit, wanneer ze hun eigen favoriete recepten klaarmaken voor de jury. De slotproef is telkens een opgelegd gebak dat de bakkers tot een goed einde moeten brengen. Op basis van de verschillende proeven zal de jury beslissen wie van de kandidaten de bakwedstrijd moet verlaten. Na tien afleveringen zal één van de kandidaten bewezen hebben dat hij of zij alle verschillende bakdisciplines onder de knie heeft en de beste allround bakker is van het gezelschap. Hij of zij wint geen materiële prijs, maar mag zich De MeesterBakker noemen! De Meesterbakker, Vanaf 4 april 2012 elke woensdag om 20.45 bij vtm.