.
News Image

Straks op één: Jeroen Meus kookt voor kinderen in Dagelijkse Kost

Een hele week lang.

In de tweede week van de paasvakantie ruilt Jeroen Meus zijn groot koksmes voor een kleiner model. Vijf dagen op rij lang serveert hij ’Dagelijkse kost’ ook op Ketnet, onder de titel ’Dagelijkse kinderkost’. Jeroen kiest daarbij voor vijf gerechten waarmee kinderen en jongeren effectief aan de slag kunnen in de keuken: van balletjes in tomatensaus tot scampi in currysaus. Kinderen eten graag lekkere dingen en zijn ook graag in de weer in de keuken, ‘zoals de grote mensen’. In ’Dagelijkse kinderkost’ kunnen de Ketnet-kijkers een hele week lang samen met Jeroen Meus kokeneten. Jeroen bereidt gerechten die kinderen graag hebben, maar ze zijn ook perfect geschikt voor de trouwe fans van ’Dagelijkse kost’ op Eén. Het zijn gevarieerde recepten die in de smaak vallen van jong en oud. Kinderen kunnen ze ook zelf klaarmaken, al is wat assistentie en ouderlijk toezicht daarbij uiteraard geen slecht idee. ’Echte food’ Jeroen wil echt koken met z’n jongere fans. Je zal hem geen pizza met een lachend gezichtje zien maken, of een komkommer-krokodil. Hij zet ‘echte food’ op de tafel, en geen flauwekul. Variatie Tijdens de vijf afleveringen van ’Dagelijkse kinderkost’ komen klassiekers aan bod waar iedereen gek op is. Maar Jeroen wil kinderen ook alternatieve smaken laten ontdekken, zonder in extremen te vervallen. Het is belangrijk voor jong en oud om gevarieerd te koken. De tijd dat er alleen maar klassieke Vlaamse kost op de gezinstafel verscheen, is lang voorbij. We halen alsmaar vaker inspiratie uit andere eetculturen. ’Jong geleerd, is oud gedaan’, klinkt misschien als een stoffig gezegde maar er schuilt ongetwijfeld waarheid in. Jeroen wil ook de jongere kijkers laten ervaren hoe je smaak in een gerecht stopt of hoe je vaardigheden leert tijdens het koken. In Dagelijkse kinderkost ontdekken ze dat een lekkere tomatensaus véél meer is dan wat plat gekookte tomaten en ze leren hoe je scampi uit hun ‘ridderharnas’ haalt en schoonmaakt. Het menu Maandag 9 april - Boterhammen met choco Néé, dit is geen aflevering die maar één minuut duurt. Jeroen bewijst hoe prettig én smakelijk het is om helemaal zelf een vers brood te bakken. Daarna kan je de boterhammen insmeren met zelfgemaakte chocopasta. Dinsdag 10 april - Balletjes in tomatensaus Ontdek hoe je een tomatensaus maakt, boordevol ingrediënten die er extra smaak aan geven, en tover het gehakt om in prachtige balletjes. Die twee samen zijn een onvervangbaar lekker duo. Je kan er van blijven eten. Woensdag 11 april - Loempia’s Eén van de lekkerste snacks die vanuit het Verre Oosten kwamen overgewaaid. Wat kan je er allemaal in stoppen en hoe maak je er van die mooie ‘pakjes’ van. Laat ze wel bakken door een volwassene. Donderdag 12 april - Dikke omelet met spekjes, champignons en kaas ’Pimp your omelet’ en experimenteer met wat je zelf lekker vindt. Ontdek hoe je een perfecte omelet maakt in de oven, met een knipoog naar zo’n heerlijke Spaanse tortilla. Wie het gerecht vegetarisch wil houden kan eenvoudigweg de spekjes weglaten. Vrijdag 13 april - Scampi met currysaus Vrijdag de dertiende is deze keer een culinaire geluksdag. De paasvakantie zit er bijna op, maar niet zonder scampi met een zelfgemaakte currysaus met kokosmelk en appel. De moeite om te ontdekken. Zelf aan de slag Telkens na de uitzending wordt het recept voor het gerecht van de dag ook op Ketnet.be geplaatst, zodat de Ketnetters er met behulp van mama en papa rustig thuis mee aan de slag kunnen. De recepten blijven een maand lang beschikbaar. Bovendien kunnen de Ketnetters thuis hun mama’s of papa’s verrassen met het spiksplinternieuwe kookboek van Jeroen (’Dagelijkse kost 3’) door hun antwoord op de wedstrijdvraag te laten garen en stoven op Ketnet.be. ’Dagelijkse kinderkost’, van 9 tot 13 april om 18.25 uur op Ketnet. (Ook op Eén, als ’Dagelijkse kost’, 9 tot 13 april om 18.10 uur)