.
News Image

Strombowli in finale Mijn Pop-Uprestaurant

Chloë & Magali krijgen niets dan lof.


Het was donderdagavond feest bij Chloë en Magali. Hun pop-uprestaurant Strombowli kreeg namelijk een ticket voor de finale van Mijn Pop-Uprestaurant in Knokke-Heist. El Bulli-chef Albert Adria en driesterrenchef Gert De Mangeleer gingen afgelopen week langs bij de drie resterende duo’s van het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant. De spanning was echt wel te snijden bij de drie duo's. Geen van de drie duo's was er namelijk gerust in. Het zou namelijk één van de belangrijkste dagen tot nu toe worden. Welk duo zou als eerste rechtstreeks door naar de finale gaan en komt zo een grote stap dichter bij de 100.000 euro?

Niet alleen dat ticket voor de grote finale zorgde voor de nodige stress. Het feit dat culinaire wereldster Albert Adria en driesterrenchef Gert De Mangeleer langs kwamen in hun pop-up zorgde voor heel wat zenuwen in de keuken en de zaal van de drie pop-ups. Albert Adria en Gert De Mangeleer kregen de eer om die moeilijke knoop door te hakken. Zij bezochten en beoordeelden de drie pop-ups met het oog op die belangrijke wildcard voor de finale. Voor het team van de pop-ups stond er dan ook heel wat op het spel. Maar Albert en Gert zouden amper 30 minuten aanwezig zijn. Van aperitief tot dessert, alles moest netjes binnen die dertig minuten geproefd worden.



Albert Adria stond samen met zijn broer Ferran meer dan 20 jaar aan het roer van het legendarische El Bulli, één van de meest toonaangevende en invloedrijke restaurants ter wereld. El Bulli werd maar liefst 5 keer verkozen tot allerbeste restaurant ter wereld. Adria zakte speciaal naar ons land af om de pop-ups te bezoeken. Hij werd vergezeld door één van de allerbeste chefs van Vlaanderen: Gert De Mangeleer, chef van driesterrenzaak Hertog Jan. De heren hadden weinig tijd en dus werden de drie pop-ups op één dag tijd bezocht en getest. Een helikopter zorgde ervoor dat de heren overal probleemloos geraakten.



De teams van Jalapeño Loco, Strombowli en Kommáti waren zich ervan bewust dat ze maar beter perfect voorbereid konden zijn. De sterrenchefs hadden immers maar een half uur de tijd om elke pop-up te bezoeken. Binnen die gelimiteerde tijd moesten ze hen twee gerechten kunnen serveren en dat zorgt ervoor dat de spanning al snel tot een kookpunt begon op te lopen in de drie keukens.

En toch slaagden de teams erin om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Er werd zelfs een timing uitgewerkt zodat alle gerechten binnen die 30 minuten geserveerd konden worden. Maar je mag je zo goed als je kan voorbereiden, als Albert Adria dan iets 'anders' vraagt, dan ben je de klos.



Bij Strombowli bijvoorbeeld had Albert graag een Italiaans biertje gekregen maar het werd uiteindelijk een Omer. Een Vlaams biertje? Daar kan je nooit wat fout mee doen en Albert Adria liet het zich smaken. Aan tafel werden heel wat indrukken over het concept en de aanpak uitgewisseld. In Jalapeño Loco schakelden Miette & Willem de Spaans sprekende Celeste in, de dochter van chef Sarah. De cocktails en de voorgerechten vielen alvast in de smaak bij de twee topchefs, maar over de taco's waren de heren minder enthousiast. Miette & Willem serveerden de chefs 5 verschillende taco’s maar de heren kregen hun taco's niet op. En terwijl de tafel nog vol met taco's staat, slaat Willem erin om het dessert al te brengen. Alles om toch maar binnen de dertig minuten alles te serveren.



In Genk spreekt Amanda geen Spaans. Maar ook geen Frans of Engels… En dat maakt het niet eenvoudig om te communiceren. Gert De Mangeleer wordt dan maar als vertaler-tolk ingeschakeld.

Gert en Albert zijn onder de indruk van de gerechten maar missen de Griekse touch in de gerechten. De gerechten uit Kommati kan je volgens Albert Adria overal eten. Het is vooral Amanda die in Genk scoort bij de twee chefs. Sven en Amanda zijn enorm benieuwd naar de commentaar van de twee chefs maar die laten niet echt in hun kaarten kijken.



Chloë & Magali gingen in Strombowli resoluut voor hun eigen tactiek. Telkens wanneer er een recensent langskomt, serveert Chloë een nieuw gerecht. Safe is saai, vinden de twee zussen en dus gaan ze er volledig voor. Het is erop of eronder. Het voorgerecht valt alleszins in de smaak bij Albert Adria en Gert De Mangeleer. En ook de andere gerechten vallen volledig in de smaak. Albert en Gert genieten van elk gerecht en merken dat in Strombowli echt veel talent zit.



Nadat Albert Adria en Gert De Mangeleer de deur achter zich dichtgetrokken hebben, was er voor de duo’s echter geen tijd om te ontstressen. Ze bleven namelijk op hun honger zitten. Pas de volgende dag kregen ze te horen wie zich de eerste finalist van Mijn Pop-uprestaurant 2016 mag noemen. Het zijn Magali en Chloë die nu al mogen dromen van de spannende finale met zicht op zee in Knokke-Heist. En dat bekent dat Sven & Amanda en Miette & Willen genomineerd zijn voor sluiting. Aanstaande dinsdag al gaat één van hen dicht.