.
Thomas Vanderveken
zondag 7 april 2024

Thomas Vanderveken: “Ik ben zelf in online oplichting getrapt”

Hij had het helemaal niet door

Het is tegenwoordig niet makkelijk meer om gewapend te zijn tegen de vele phisingmails die we bijna dagelijks mogen ontvangen. Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren gaan ermee aan de slag in het nieuwe seizoen van ‘Factcheckers’.

En daar ondervindt Thomas aan de levende lijve hoe snel je in zo’n phisingmail trapt. Ook al weet je goed genoeg dat je moet opletten, het is soms snel gebeurd.

“Ik ben er zelf ingetuind, tijdens het maken van de reeks. Ik probeerde mijn collega's Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille te phishen met een phishingmail en besefte niet dat ik ondertussen zélf gephisht werd door Britt”, lacht Thomas in Humo.

Toen de presentator op een avond niet kon slapen en wat begon rond te dwalen, nam hij zijn gsm vast en begon hij wat te scrollen in zijn mailbox.

“Ineens zag ik een mailtje waarvan ik dacht: hé? Het kwam zogezegd van iemand van de productieploeg van de Ultimas - de prijzen van de Vlaamse cultuursector - die me vroeg: 'Kun je hier al eens kijken wat we van plan zijn?' Het woordje 'hier' was onderstreept - je kent het wel. En ja: ik klikte, want ik vertrouwde het - ik presenteer dat evenement ieder jaar. En floep, 't was gebeurd.”

Bio van Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren