.
Tom Waes
dinsdag 10 januari 2023

Tom Waes: “Dat is niet zo uitzonderlijk”

Hij heeft succes met zijn nieuw programma

De meningen over ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ zijn verdeeld. De ene is laaiend enthousiast, terwijl de andere het oersaaie televisie vindt. Tom Waes zelf is trots op het programma en het resultaat.

“Het is een programma waar ik de laatste jaren intensief mee bezig ben geweest, omdat het ertoe doét. Want hoeveel weten we eigenlijk echt van de geschiedenis die zich op deze pietluttige lap grond heeft afgespeeld? Zat ik in ‘De Slimste Mens’, dan kwam ik bij Ambiorix niet verder dan een trefwoord of drie”, klinkt het in Humo.

Dankzij het programma ontdekte Tom Waes dat er nog 2% neanderthaler in hem zit. Iets wat hij toch niet meteen had verwacht.

“Eigenlijk is het niet uitzonderlijk. Bij de meeste mensen schommelt het tussen de 1 en 3%. De wereld moet er toen zo anders hebben uitgezien. De Noordzee, voor mij een machtige, eeuwigdurende vanzelfsprekendheid bestond nog niet eens.”

Tom en zijn team hebben hun best gedaan om alles zo goed mogelijk in beeld te krijgen en een zo goed mogelijk beeld te krijgen van welbepaalde periodes. “Maar je moet ook keuzes maken. Het is een misvatting dat we zomaar eens eventjes alle belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis gaan oplijsten. Ik weet nu al dat er opmerkingen zullen komen waarom dit of dat er niet in zit.”