.
Tom Waes
woensdag 15 maart 2023

Tom Waes: “Ja dat is veel geld” 

Maar hij ziet het probleem er niet van in 

Met ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’ heeft Tom Waes weer een knap staaltje televisie afgeleverd. Toch was niet iedereen grote fan van wat Tom dit keer op televisie liet zien. Bepaalde uitspraken konden rekenen op heel wat kritiek.

“Maar geschiedenis is de moeilijkste wetenschap die er is. Boeken over natuurkunde, scheikunde of wiskunde zijn over 200 jaar nog steeds dezelfde. Ook dan valt een appel van de boom, recht naar beneden. Maar geschiedenis en religieuze boeken zullen er misschien helemaal anders uitzien, want de inhoud ervan is vaak vatbaar voor interpretatie. Ik wist dat er over dit programma discussie zou zijn, en ik kan dat alleen maar toejuichen”, zegt Tom in Dag Allemaal.

Toch ging de grootste discussie niet over de inhoud van het programma, maar wel de subsidies die Tom en zijn team hebben gekregen om het programma te maken. Ze kregen maar liefst 2 miljoen euro van de Vlaamse regering.

“Het klopt ook niet als ze zeggen dat de Vlaamse regering het programma zou ‘besteld’ hebben. We hebben het format gekocht in Denemarken en de plannen lagen al bij de VRT op tafel voordat er van de regering Jambon sprake was. En ja, 4000.000 euro uit het budget van Onderwijs is veel geld, maar het gaat om 0,01 procent van het totale budget.”

Maar dan nog lijkt Tom het helemaal geen schande te vinden dat ze zoveel subsidies kregen. “Als ik zie dat het programma permanent in het onderwijspakket zal worden opgenomen, dan is dat geld niet slecht besteed, me dunkt. De leraren geschiedenis in een school van Hasselt waren me zelfs erg dankbaar.”