.
Tom Waes
dinsdag 6 december 2022

Tom Waes reist terug in de tijd in Het verhaal van Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2023 op Eén.

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In de documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven.

Met de medewerking van talloze historici en archeologen legt Tom de puzzelstukken van het verleden samen. En hij gaat nog verder ... Want Tom gaat ook zelf een kijkje nemen ín die geschiedenis. Het wordt een ware reis doorheen de tijd. Dankzij historische ensceneringen wordt het verleden tastbaar en is zowel Tom als de kijker erbij wanneer de geschiedenis wordt gemaakt. Oog in oog met een neanderthaler, vikings of Maria Van Bourgondië.

Het verhaal Van Vlaanderen is een uniek project waarbij als nooit tevoren de geschiedenis van deze streken voor een breed publiek wordt verteld. Een visueel indrukwekkende reeks die de kijker meeneemt naar ver vervlogen tijden, samen met Tom Waes - die met even grote verwondering in dat verleden rondloopt.

Het verhaal van Vlaanderen is een multimediaal project met onder meer ook een making of-reeks op VRT MAX en verschillende boeken die aansluiten bij de serie.

Het verhaal van Vlaanderen: vanaf zondag 1 januari om 20.00 uur op Eén en VRT MAX.

Tom Waes: “Het is eigenlijk straf hoe weinig we weten van onze geschiedenis. Ik heb zelf ongelooflijk veel bijgeleerd tijdens het maken van deze reeks.”



Het verhaal van Vlaanderen begint 38.000 jaar geleden, in de prehistorie, en eindigt in het jaar 2000. Tienduizenden millennia overbrugt het programma dus, en dat in tien afleveringen die elk een specifieke periode belichten.

Het programma is het resultaat van zorgvuldig overleg met historici, archeologen en experten allerhande. Die komen ook in het programma zelf aan bod en leggen uit wat ze op dit moment allemaal weten. Waar het kan, gaat Tom zelf mee op onderzoek.

De keuze van onderwerpen is heel divers. Soms worden de bekende, grote verhalen dieper uitgespit. In andere gevallen wordt er net gefocust op de kleine verhalen die traditioneel wat minder vaak worden verteld. Het verhaal van Vlaanderen biedt zo een unieke kijk op geschiedenis.

Eindredacteur Jesse Fabré: “De bedoeling is echt dat we de kijker even meenemen naar een historische periode. Hoe zag het leven van een Galliër eruit? Of dat van een middeleeuwer?"



Geschiedenis zo tastbaar mogelijk te maken, dat is het opzet van Het verhaal van Vlaanderen. De makers kozen er daarom voor om te focussen op verhalen van mensen van vlees en bloed, mensen die hier lang geleden rondliepen. Hoe stonden zij in het leven? Welke uitdagingen kwamen ze tegen en hoe gingen ze daarmee om?

Hoe kon een jager-verzamelaar zich met primitieve middelen staande houden op een prehistorische steppe? Wat betekende het voor een gezin in de veertiende eeuw als de pest toesloeg in hun huis? Tom ontdekt dat de mens op sommige vlakken veranderd is, maar op heel wat vlakken net helemaal niet…

Naast het verhaal van de gewone man en vrouw komen ook sleutelfiguren aan bod. Filips De Goede, de hertog van Alva, Pieter De Coninck… namen als klokken, maar wie waren die mensen? In Het verhaal van Vlaanderen worden ze meer dan een naam in een geschiedenisboek en krijgen ze ook een gezicht.

Tegelijk belicht de reeks ook een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Vaak is onze kennis daarover beperkt of kennen we enkel de grote lijnen, terwijl ze wel degelijk impact hebben gehad op de manier waarop we nu leven.

Het verhaal van Vlaanderen is het resultaat van drie jaar hard werk. Zowel regiematig als productioneel werden alle zeilen bijgezet om tienduizenden jaren geschiedenis tot leven te wekken. Tientallen verschillende historische periodes, honderden personages en locaties.

De make-up- en kledij-afdeling maakte honderden historisch accurate pruiken en kledingstukken. Location hunters zochten naar locaties die effectief leken op lang vervlogen landschappen en plekken. Een visuele effecten-team bracht veldslagen tot leven. Van in het begin van de productie werd ingezet op een reeks die indruk moest maken, én historisch correct bleef.

Het resultaat: in tien afleveringen komt de kijker samen met Tom Waes zowel op een Romeinse veldslag terecht, als bij een arbeidersgezin in de 19e eeuw en in de studeerkamer van Albert I.

Tom Waes: “Het was echt een huzarenstuk. 38 000 jaar geschiedenis tot leven brengen. Een enorme uitdaging. Hier hebben zoveel mensen zo hard aan gewerkt. En al zeg het zelf: ik ben geweldig tevreden met het eindresultaat."


Het verhaal van Vlaanderen is een productie van De Mensen voor Eén, in samenwerking met verschillende partners. De reeks kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid; met de steun van het VAF/Mediafonds en Screen Flanders; en in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Brugge, het Brussels hoofdstedelijk gewest, en de stad Gent.

Het verhaal van Vlaanderen: vanaf zondag 1 januari om 20.00 uur op Eén en VRT MAX.

Bio van Tom Waes

Meer Over:

Tom Waes