.
Terzake
maandag 2 oktober 2023

VRT neemt gloednieuwe multifunctionele studio met maand vertraging in gebruik

Vanavond is het zover!

De duidingsprogramma’s Terzake en De afspraak zitten vanaf vanavond in een nieuw jasje, of beter gezegd in een nagelnieuwe multifunctionele studio. Later deze maand neemt ook De zevende dag er zijn intrek. Op termijn zullen ook entertainmentprogramma’s zich kunnen uitleven met de creatieve mogelijkheden van de nieuwe studio. VRT zet daarmee in op nieuwe technologie om relevant te blijven in een snel veranderend medialandschap.

Als mediaorganisatie is het voor de VRT essentieel om te blijven innoveren en in te spelen op nieuwe kansen en verwachtingen. De multifunctionele studio staat symbool voor de toekomst waarin producties steeds creatiever, efficiënter en toegankelijker worden. De basis van die studio bestaat uit een immense u-vormige ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog. Met één druk op de knop vanuit de regiekamer krijgt de ruimte een nieuwe invulling met de hoogste beeldkwaliteit en wordt een nieuwe omgeving gecreëerd. Flexibele en snel wisselbare decorelementen zorgen in een mum van tijd voor een nieuwe setting.

Voor de invulling van het decor wordt er gebruik gemaakt van ‘Unreal’, software waarmee videogames ontwikkeld worden. Die combinatie van gametechnologie en klassieke uitzendtechnologie is uniek. De software biedt oneindig veel creatieve mogelijkheden om met virtuele omgevingen en visuele effecten aan de slag te gaan. Daarnaast helpt het productieprocessen stroomlijnen en drukt het ook de productiekosten, zoals het gebruik van rekwisieten. De studioruimte wordt op alle niveaus optimaal ingezet.

De nieuwe studio is een technisch hoogstandje. Eigenlijk was het de bedoeling om de studio begin september al in gebruik te nemen, maar er waren verschillende zaken die nog niet op punt stonden. Die zijn nu opgelost en het resultaat is verbluffend.

Terzake en De afspraak zijn in de nieuwe studio verbonden in één set. Terzake, dat duiding en analyse geeft bij de actualiteit, wordt de centrale set van de studio. Naast de interviewtafel van Terzake is er ook een desk voor een één-op-één-gesprek met een expert. Daarnaast bevindt zich de tafel van De afspraak, waar gasten in debat gaan. De ledwand zorgt voor extra visuele duiding met ‘augmented’ grafiek. Dat zijn digitale beelden die visueel in de ruimte geplaatst worden.

De set van Terzake krijgt violet als basiskleur, De afspraak krijgt een warm rood kleurenpalet. De set van De afspraak creëert door een andere inzet van scherm, kleur en licht een intiemer gevoel dat het dagelijks debat ondersteunt.

Ook De zevende dag krijgt vanaf midden oktober een nieuwe thuis in de multifunctionele studio met een frisse, heldere zondagochtendsfeer, een uitnodigende zetelset en een podium voor livemuziek.

Met de nieuwe studio is VRT NWS ook klaar voor het grote verkiezingsjaar. Ook entertainmentprogramma’s kunnen in de toekomst het potentieel van de multifunctionele studio benutten en kijkers volledig onderdompelen in een andere wereld. Terzake en De afspraak deelden eerder al dezelfde studio in de avonduren, maar tot de late namiddag stond de duidingsstudio leeg. "In de nieuwe multifunctionele studio kunnen we snel en efficiënt omschakelen naar een volledig andere setting, zodat er ook andere programma’s of projecten (bijvoorbeeld entertaimentprogramma’s of ​ radiouitzendingen) kunnen opgenomen worden", klinkt het bij de VRT.

Dat is alvast een eerste stap naar de toekomst, want in het nieuwe gebouw, dat gepland staat voor 2026, moeten programmasets in een beperkte studioruimte opgezet worden, en dat op de meest efficiënte en creatieve manier.