vrijdag 4 mei 2012
VRT neemt na 54 jaren afscheid van het Amerikaans Theater
Afscheid van Amerikaans Theater met personeelsfeest openbare omroep.
De VRT vertrekt eind mei 2012 uit het Amerikaans Theater in het Ossegempark in Brussel. Na 54 jaren sluit de openbare omroep één van zijn belangrijkste monumenten. Het einde van een tijdperk. Op zaterdag 5 mei neemt de VRT met een slotfeest afscheid van het legendarische Amerikaans Theater, samen met alle medewerkers. Vanaf oktober 1959 werden er heel wat radio-en televisieprogramma’s opgenomen in het Amerikaans Theater.
Momenteel hebben Radio 2 Vlaams-Brabant, het documentatiearchief, de decoropslag en het Omroepmuseum er nog onderdak. Het gebouw zelf maakte deel uit van de Wereldexpo in Brussel in 1958. Het was één van de populairste gebouwen toen. Na de wereldtentoonstelling erft de Belgische staat het Amerikaanse paviljoen en stelt het ter beschikking van de toenmalige NIR.
Het gebouw zou oorspronkelijk maar een half jaar blijven bestaan, voor de duur van de wereldtentoonstelling. Het Amerikaans Theater werd in handen van de openbare omroep al snel een tv-studio waar in de jaren 1960 en 1970 Vlaamse entertainmentgeschiedenis geschreven werd.
Via muziekprogramma's als Tienerklanken passeerden grote internationale vedetten in Brussel, zoals de Rolling Stones, de Beach Boys en Elton John. Muziekshows als Voxpop en Eurosong werden opgenomen in het Amerikaans Theater. Studio 58 staat bekend voor de vele concerten die er zijn doorgegaan. Met recent nog de live uitzendingen van de Radio 1 Sessies of het wekelijkse Radio 2-programma En nu serieus.
Na de wereldtentoonstelling van 1958 stelde de overheid het gebouw ter beschikking van het toenmalige NIR-INR. De Vlaamse televisie maakt dankbaar gebruik van dit aanbod. Zo ontstaat het Amerikaans Theater, dat vanaf oktober 1959 dienst doet voor opnamen met publiek. In 1960 werd de BRT opgericht en het Amerikaans Theater was voor de jonge BRT en de prille televisie in Vlaanderen van onschatbare waarde. Het nieuwe omroepgebouw aan de Reyerslaan moest toen nog gebouwd worden (in 1972 klaar) en de beschikbaarheid van de studio's in het Amerikaans Theater was dan ook erg welkom.
In het Amerikaans Theater werd Vlaamse entertainmentgeschiedenis geschreven. Amusementsprogramma's als 100.000 of niets, Canzonissima en de Wies Andersen Show gingen er in de ether. Presentatoren als Jan Theys, Walter Capiau, Luc Appermont, Bart Peeters, Anja Daems, Margriet Hermans en vele anderen beleefden er hun gloriemomenten.
Jaren 50 100 000 of niets
Jaren 60 Tienerklanken, Canzonissima
Jaren 70 Eurosong, De Wies Andersen Show
Jaren 80 Bij nader inzien, IQ Quiz, De gong show, Hit hit hoera, TV Touché, De pak de poen-show, Sterrenwacht, Namen noemen
Jaren 90 De drie wijzen, De droomfabriek, Baraka, Tartufo, Publiek Geheim, Zomerkuren, Abracadabra, U hoort nog van ons, De Notenclub, Coupe Margriet, De nieuwe droomfabriek, Hondersteboven, Chez Margriet, Zomerliefde, De denksportkampioen, De jaren van verstand, Kennis van zaken
Jaren 2000 Aan tafel, Vox Pop, De thuisploeg, Goeie vrijdag, Zonde van de zendtijd, De premiejagers, De canvascrack
Radio 2 Vlaams-Brabant huist sinds 1995 in het Amerikaans Theater. In de rotonde werd plaats gemaakt voor de regionale redactie en nieuwe radiostudio's. Ook heel wat programma's van Radio 2 die nationaal uitgezonden werden, zijn opgenomen in het Amerikaans Theater. Onder andere Guy De Pré presenteerde er De Pré Historie en De Keurschlager, Vanessa Vanhove De Wensenkermis en Chris Jonckers Recht Voor de Raap en Barbecue.
Ook En nu serieus met Luk Alloo en Christel Van Dyck streek er wekelijks neer voor de opnames. De ploeg van Radio 2 Vlaams-Brabant neemt in juni 2012 zijn intrek in het Leuvense stadhuis, in het Radiohuis „R.