maandag 17 september 2012
VRT ontkent grote mediaoorlog met Woestijnvis
De krant De Morgen bracht vrijdag twee artikels over de beperktere toegang tot het VRT-beeldarchief voor productiehuis Woestijnvis.
De krant situeert een en ander in het kader van een ‘grote mediaoorlog’ die zou bestaan tussen de VRT en Woestijnvis. Dit klopt niet. Het gaat om de toepassing van bestaande regels die ook voor andere omroepen en productiehuizen die niet voor de VRT werken, gelden.
VRT-archief is bruikbaar voor iedereen:
Iedereen kan gebruik maken van materiaal uit het VRT-beeldarchief. Gezien de rijkdom en vele toepassingsmogelijkheden van het materiaal, doen velen dat ook: omroepen en productiehuizen, maar ook scholen, academische en culturele instellingen én particulieren. Gebruik van archiefmateriaal voor commerciële doeleinden gebeurt wel tegen andere tarieven dan bijvoorbeeld voor educatieve of culturele.
Op beeldmateriaal rusten echter rechten. Niet alleen van de VRT, maar bijvoorbeeld ook van de mensen die op beelden te zien zijn. Daarom is er een duidelijke, eenvoudige aanvraagprocedure die waakt over de correcte toepassing van de aangevraagde beelden en de vrijwaring van ieders rechten.
Dit alles zijn normale werkingsprincipes, die ook bij buitenlandse openbare omroepen en andere archieven en instanties gelden.
Gebruik door omroepen en productiehuizen:
Deze aanvraagprocedure geldt zoals gezegd ook voor andere omroepen en alle productiehuizen. Enige uitzondering zijn productiehuizen die aan een VRT-programma werken waarvoor veel archiefmateriaal nodig is. Zij kunnen, binnen het kader van die opdracht, zelf materiaal in het archief opzoeken. De controle op het naleven van de rechten gebeurt in dat geval nog steeds, maar kan in een latere productiefase binnen de VRT.
Woestijnvis:
Het klopt dus dat de manier waarop Woestijnvis van het VRT-archief gebruik kan maken na het aflopen van het samenwerkingscontract met de VRT op 30 juni van dit jaar, is veranderd. Ze komt in lijn met de afspraken die voor andere omroepen en productiehuizen gelden.
Dit gegeven als deel van een ‘grote mediaoorlog’ zien, zoals De Morgen doet, is dan ook niet correct, aldus de openbare omroep.