.
Walter De Donder en Walter Baele in Samson & Gert
donderdag 11 mei 2023

Wake-up-call voor Walter De Donder: “Ik had dit niet zien aankomen”

Hij heeft spijt

Walter De Donder heeft altijd hard gewerkt: op zijn 15e startte hij op leercontract bij een bakker, later maakte hij de overstap naar de overheid en werkte hij voor de NMBS en het ministerie van Economische Zaken. Dankzij Hans Bourlon zette hij uiteindelijk de stap naar een beroepscarrière als acteur.

Inmiddels is hij onsterfelijk geworden als burgemeester Modest uit ‘Samson’ en Kabouter Plop uit de gelijknamige Studio 100-franchise.

Maar al dat werken heeft ook wel zijn tol geëist, zo bekent hij aan De Morgen: “Ik was de afwezige vader. Ik was er bijna nooit. Elke vakantie was ik weg. Altijd op tournee”, bekent hij. “Ik heb wel altijd geprobeerd om mijn kinderen een beetje te helpen bij het opgroeien tot evenwichtig denkende volwassenen, om respect te hebben voor iedereen, om niet te snel te oordelen, om eerlijk en rechtuit te zijn, maar voor de rest heeft mijn vrouw de hele opvoeding op zich genomen, zonder dat we daar eigenlijk een afspraak over hadden gemaakt.” Hierdoor heeft Walter bepaalde fases in het leven van zijn kinderen volledig gemist, iets waar hij nu wel spijt van heeft: “En ineens zijn ze volwassen en valt de verloren tijd niet meer in te halen,” klinkt het.

Ook toen zijn dochter Julie tegen een eetstoornis vocht had Walter in eerste instantie niet door hoe ernstig de situatie was. Pas toen Julie werd opgenomen in het UZ Leuven, met een gewicht van nog amper 34 kilo en een hartslag van 24 snapte Walter hoe diep zijn dochter zat: “Eigen aan anorexia is dat ze dat zeer goed kunnen wegmoffelen. En als je het ziet, is het te laat. De oorzaak lag in overdreven gepest worden op school.”

Gelukkig heeft Julie haar problematiek intussen onder controle en is ze samen met haar vader aan het fitnessen gegaan. Qua verloren tijd inhalen kan dat tellen

Bio van Walter De Donder

Meer Over:

Walter De Donder