.
William Boeva
vrijdag 15 maart 2024

William Boeva: “Ik mocht niet aan een bepaalde gedachte denken”

Of het moest opnieuw

Deze periode staat William Boeva wekelijks voor uitverkochte zalen. Zijn nieuwe zaalshow wordt in recensies omschreven als een van de beste comedyvoorstellingen van de voorbije jaren en daardoor ligt de lat meteen hoog voor Boeva.

In zijn nieuwe zaalshow heeft Boeva het onder andere over de dwangneuroses waar hij soms mee te maken krijgt. De comedian heeft namelijk OCD: obsessieve compulsieve disorder.

“OCD is het uitvoeren van handelingen - of het net niet uitvoeren van handelingen - om ongeluk te voorkomen. Iedereen heeft dwanggedachten, dat kan je niet tegenhouden. Als een moeder met haar baby een trap moet afdalen, kan het zijn dat de moeder denkt: 'oppassen, hier kan de baby vallen'. Dat is een natuurlijke waarschuwing van je brein voor mogelijk gevaar. Maar iemand met OCD krijgt zó veel onrust van dwanggedachten, dat die niet meer goed kan functioneren”, begint Boeva in Goesting.

Bij William ging het zelfs zo ver dat hij niet meer zonder problemen van zijn stoel naar zijn bed kon wanddelen.

“Bij élke stap die ik deed, mocht ik niet aan een bepaalde gedachte denken. Maar zodra je dat denkt, wordt daar niet aan denken net moeilijker. Als ik er toch aan denk, moet ik die stap opnieuw doen. En dan worden het meer stappen en begin je te tellen. Kom je uit op een even of oneven getal? Oneven? Oei, dan toch maar opnieuw. Op een bepaald moment is de laatste stap niet meer het probleem, maar de voorlaatste stap en dan de stap ervoor … Zo ontstaat een patroon en als je daar één ding in verkeerd doet, moet alles opnieuw.”

Bio van William Boeva

Meer Over:

William Boeva