.
William Boeva
maandag 11 maart 2024

William Boeva: “Ik was een kind dat alles kon bereiken”

Tot de diagnose werd vastgesteld

Tegenwoordig kunnen ze tijdens een zwangerschap heel snel zien of een baby’tje afwijkingen of een beperking heeft. Ze staan al een heel pak verder dan pakweg 30 jaar geleden en dat heeft ook grote gevolgen voor de maatschappij.

Bij William Boeva was er niks te merken toen hij nog als baby in de buik van zijn moeder zat. Hij was al 3 jaar toen bij hem dwerggroei werd vastgesteld.

“Daarvoor was ik een kind dat alles kon bereiken. Ná de diagnose was ik een kind dat een moeilijke toekomst tegemoet ging. Nu zeggen ze tegen mijn mama: je zal wel trots op hem zijn. Wel, dat was ze de eerste drie jaar ook”, zegt hij in Goesting.

In de maatschappij bewegen er wel dingen, maar niet altijd voor mensen met een beperking. En dat heeft ook Boeva al gemerkt.

“Wij zijn een groep die niet sexy is. Holebi's hebben hun Pride Parade, er is black lives matter , women empowerment … Zij zijn fier. Wij zitten in een groep met mensen die niet trots zijn. De groep met mensen met een beperking wordt systematisch uit beeld gehouden. Ik ben de grote uitzondering hé: mijn ouders hebben altijd hard gevochten om me niet naar het bijzonder onderwijs te moeten laten gaan. Ik heb twee keer een IQ-test moeten afleggen, terwijl ik in de klas boven de 90 procent scoorde op mijn toetsen. Als je een festival organiseert speciaal gericht op mensen met een handicap, krijg je subsidies, bij een gewoon festival niet. Welk signaal geef je dan als maatschappij?”

Bio van William Boeva

Meer Over:

William Boeva