.
William Boeva
maandag 4 maart 2024

William Boeva: “Wij hebben de omgekeerde keuze gemaakt”

Zij hielden vol

William Boeva is een comedian met dwerggroei, maar wel ontzettend populair en geliefd in Vlaanderen. Maar opgroeien in een maatschappij zoals de onze was niet makkelijk voor de comedian.

“Ik ben opgegroeid in een maatschappij die gemaakt is voor mensen zonder handicap en moest dus mijn handicap zo onzichtbaar mogelijk houden. Hoe meer je toont dat je een beperking hebt, hoe groter de sociale stigma's. Je moet je systematisch aanpassen. Terwijl dat niet het concept is van een maatschappij. Als samenleving moeten we ervoor zorgen dat iedereen kán deelnemen aan onze maatschappij. Dat is de essentie, maar in de praktijk is dat niet zo”, klinkt het in De Morgen.

In Spanje en Portugal is het helemaal anders. Zij hebben ervoor gekozen om mensen met een beperking centraal in de maatschappij te plaatsen. Daar zie je dat ze veel beter geïntegreerd zijn geraakt.

“Wij hebben de omgekeerde keuze gemaakt. Als je nu praat over inclusief onderwijs, wat the way to go is, zeggen velen: o nee, kinderen met een beperking mogen niet tussen de kinderen zonder beperking zitten, want ze gaan gepest worden. Dat is kleineren. Op die manier schiet je elke poging tot integratie af.”

Bio van William Boeva

Meer Over:

William Boeva