.
News Image

Zaterdag in Alleen Elvis op Canvas

Wie is de derde gast van dit seizoen?
De derde gast van Thomas in deze reeks van 'Alleen Elvis' is Ingrid Daubechies. Zij is een van de grote wiskundige geesten van onze tijd en toch is ze voor velen nog altijd een nobele onbekende. Nochtans heeft Daubechies er met haar ontdekking van een nieuwe soort wiskundige bouwstenen voor gezorgd dat digitale beelden kunnen worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies. De voordelen daarvan in onze digitale wereld zijn enorm en de toepassingen eindeloos. Onder meer voor de fotobestanden van de FBI.

In 'Alleen Elvis' vertelt Ingrid Daubechies wat de wiskunde heeft betekend voor de animatiefilm ‘Toy Story II’, ze illustreert met ‘Sherlock’ wat misdaden en wiskunde met elkaar gemeen hebben en ze raakt een levensbeschouwelijke snaar met ‘Ikiru’ een film van Akira Kurosawa.

Op zaterdag 31 oktober om 22.15 u. op Canvas en op canvas.be.

Ingrid Daubechies groeit op in de Limburgse mijnstreek, waar haar vader mijningenieur is. Al heel snel wordt duidelijk dat ze een buitengewoon begaafd kind is. Op school haalt ze niks dan tienen. Op haar veertiende is ze - op intellectueel vlak - klaar voor de universiteit, maar haar ouders vinden haar te jong. Als ze op haar 17de aan de VUB natuur- en wiskunde gaat studeren, lost ze de hoge verwachtingen moeiteloos in. Ze promoveert in de kwantummechanica en raakt in de ban van de ‘wavelets’, een wiskundig probleem waar menig academicus zich het hoofd over gebroken heeft. Enkele jaren later ontdekt zij de sleutel tot het wavelet-vraagstuk en vanaf dan staat haar naam in de annalen van de wiskunde gebeiteld.

De eerste gretige gebruiker van deze revolutionaire ontdekking is de FBI, die zo haar gigantische databank met vingerafdrukken tot een overzichtelijk geheel kan reduceren. Diezelfde technologie zou ook haar nut bewijzen bij filmprojectie, in animatiefilms, in de medische beeldvorming en bij de restauratie van kunstwerken.

Vandaag geeft Ingrid Daubechies les aan de prestigieuze Duke University in North Carolina waar ze haar studenten steevast inpepert: “Abstracte wiskunde is een mooie diamant maar als je haar niet kunt gebruiken is ze volstrekt nutteloos.”