.
News Image

“Vandaag over een jaar wil ik terug een mooie glimlach hebben”

Pakkende verhalen bij Cath Luyten.
Donderdag 17 mei ontvangt Cath Luyten in Vandaag over een jaar Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. De 30-jarige An uit Wuustwezel (Antwerpen) wil, als kind van een anonieme zaaddonor, haar halfbroers of halfzussen gevonden hebben. Kathleen (46 jaar, uit het Oost-Vlaamse Melle) wil voldoende geld inzamelen om een schoolbus te kunnen financieren voor een Oegandees weeshuis. Zussen Isis (22) en Eline (24) uit Koningshooikt (Antwerpen) willen een verrassingsreünie organiseren voor hun vroegere onthaalmoeder. De 34-jarige Katrien uit Zwijndrecht (Antwerpen) wil via een spraakcomputer kunnen communiceren met haar dochter Emma (5) die aan het syndroom van Rett lijdt. En de 19-jarige Joerie (uit Heule, West-Vlaanderen) werd zwaar verminkt bij een verkeersongeval en wil een gelaatsoperatie zodat hij opnieuw kan glimlachen.

Joerie (19) – “Vandaag over een jaar wil ik terug een mooie glimlach hebben”
“Als ik in de spiegel kijk, denk ik: wat een knappe kerel staat er hier!” - Joerie

In de zomer van 2015 raakte Joerie betrokken in een verschrikkelijk dodehoekongeval. Hij werd met zijn fiets 600 meter meegesleurd onder een vrachtwagen. Joerie verloor daarbij zijn rechterarm en een groot deel van zijn linkerhand. En ook zijn gezicht raakte zwaar verminkt. Joeries leven hing aan een zijden draadje, maar hij bleek een vechter en overleefde.

Joerie stond voor tal van operaties en een lange revalidatie, maar zijn optimisme raakte niet aangetast. Hij heeft de draad van zijn leven weer opgepikt en kijkt uit naar de dag dat zijn gelaat kan geopereerd worden, zodat hij er kan uitzien zoals hij in het leven staat: met een glimlach.
An (30) – “Vandaag over een jaar wil ik halfzussen of halfbroers gevonden hebben”

“De vraag is niet óf ik ze vind, de vraag is wannéér ik ze vind.” – An
An kwam op haar 25ste te weten dat ze verwekt is met anoniem donorzaad. Vijf jaar later is ze nog steeds niet bekomen van de schok, maar is ze vastberaden om de ontbrekende stukjes van haar levenspuzzel te vinden. Dankzij internationale DNA-databanken kan ze op zoek gaan naar bloedverwanten in de hoop haar halfbroers en/of halfzussen te vinden. Of wie weet wel haar biologische vader?

Isis (22) en Eline (24) – “Vandaag over een jaar hebben wij een verrassingsreünie georganiseerd voor onze vroegere onthaalmoeder”

“Als er iets met Jeannine zou gebeuren, zouden we het onszelf nooit vergeven dat we dit niet gedaan hebben voor haar.” – Isis & Eline

Jeannine is een onthaalmoeder uit de duizend. Dat hebben Isis en Eline zelf mogen ondervinden. Als peuter werden ze door haar opgevangen en dat liep zelfs door tot beide zussen tieners waren. Niets was Jeannine te veel. De onthaalkindjes konden bij haar overnachten en werden zelfs tijdens het weekend opgevangen. Door gezondheidsproblemen moest Jeannine van de ene dag op de andere stoppen met haar droomjob. Isis en Eline hebben nu het plan opgevat om alle kinderen die gedurende 30 jaar door Jeannine werden opgevangen, terug te vinden, en een verrassingsfeest te organiseren voor hun tweede moeder. Ze hopen Jeannine de mooiste dag van haar leven te bezorgen.

Katrien (34) – “Vandaag over een jaar wil ik kunnen communiceren met mijn dochter Emma (5)”
“Het ergste is dat wij voor haar keuzes moeten maken, dat we niet weten wat zij wil.” – Katrien

Emma lijdt aan het syndroom van Rett, een zeldzame ziekte die met zich meebrengt dat haar ontwikkeling op erg jonge leeftijd bleef stilstaan. Praten kan ze niet en zal ze wellicht nooit kunnen. Haar mama Katrien blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze moet en zal een manier vinden om te communiceren met Emma. Een spraakcomputer met oogbesturing zou kunnen soelaas brengen.

Kathleen (46) – “Vandaag over een jaar wil ik een schoolbus geschonken hebben aan een weeshuis in Oeganda”
“Ik kwam terug van Oeganda en het weeshuis heeft mij niet meer losgelaten.” – Kathleen

Toen Kathleen met haar man op reis was in Oeganda, maakte ze kennis met de kinderen van weeshuis Elohim. Ze werd er zo hard aangegrepen door de onbaatzuchtige inzet van de twee uitbaters dat het haar niet meer losliet. Eenmaal terug thuis besloot ze zich in te zetten om Elohim vanuit België verder te helpen. Ze gaf zichzelf een jaar om voldoende geld in te zamelen om een schoolbus te kunnen schenken aan het weeshuis. Het feit dat ze zelf MS-patiënte is, zal Kathleen niet tegenhouden om ‘Project Elohim’ tot een goed einde te brengen.

Vandaag over een jaar: donderdag 17 mei om 20.40 uur op Eén.