.
Alex Boeye
donderdag 11 januari 2024

Alex Boeye van De Strangers overleden

Antwerpen opent rouwregister

We hebben geen goed nieuws over Alex Boeye, de Stranger is op 89-jarige leeftijd overleden. Boeye was de allerlaatste van de originele leden van de Antwerpse groep.

Boeye werd geboren in 1934 en studeerde aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Later werd hij één van de stichtende leden van De Strangers, de bekende Vlaamse muziekgroep. Alex Boeye hield zich binnen de band vooral met de teksten bezig en speelde gitaar. Bovendien kon hij er zijn grafisch talent tentoonspreiden, met hoesontwerpen en illustraties voor de albums.

De Strangers werden legendarisch dankzij hun met veel humor doorspekte en in het authentiek Antwerps gezongen covers van hits. Nummers als 'Antwaarpe', 'Bij de rijkswacht', 'Schele Vanderlinde' en 'Oh mijne blauwe geschelpte' behoren tot het collectief geheugen van heel wat Antwerpenaars.

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming bij het overlijden van Alex Boeye van De Strangers. Vanaf morgen 12 januari kan iedereen die dat wil, een week lang het rouwregister komen tekenen in het stadhuis.

In 2017 werd de band geëerd voor zijn 65-jarig bestaan, met onder meer een tijdelijke tentoonstelling in het Antwerpse stadsarchief.

In 2020, na het overlijden van Stranger-lid Bob Van Staeyen, erkende de gemeenteraad het liedje 'Antwaarpe' officieel als volkslied van de stad. Zo werd dat bijvoorbeeld recent nog gezongen op de nieuwjaardrink van de stad, op 7 januari.

In mei 2022 vierden De Strangers hun 70-jarig jubileum, in juni van dat jaar zongen ze vanop het balkon van het toen net volledig gerestaureerde stadhuis.

In september 2023 tot slot werd John De Wilde van de band nog ontvangen op het stadhuis voor zijn 90ste verjaardag. Daarbij was Alex Boeye ook aanwezig.

Het rouwregister dat stad Antwerpen opent voor iedereen die zijn medeleven wil betuigen, ligt aan de inkom van het stadhuis. Het is elke dag beschikbaar van 9.00 tot 18.00 uur, vanaf vrijdag 12 januari tot en met vrijdag 19 januari.

Bio van Alex Boeye

Meer Over:

Alex Boeye