.
Andy Peelman
zaterdag 11 februari 2023

Andy Peelman: “Daar ga ik enorm voor pleiten”

Dat zou moeten verplicht worden

Dominique Persoone en Andy Peelman hebben er dankzij ‘Een Echte Job’ een unieke ervaring opzitten. Zij mochten als zorgkundige 3 weken lang meedraaien in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst en maakten kennis met heel wat aspecten van de job.

“Wij hebben daar dingen geleerd die je de rest van je leven meeneemt. Stel dat je hier ineens valt: wat moet je doen? In welke houding moet je liggen? Dat zijn dingen die ze op school elk jaar zouden moeten herhalen. De handelingen van EHBO zouden bij de hele bevolking een automatisme moeten zijn.”

Andy Peelman, die ook stage mocht lopen, heeft wel al een EHBO-cursus gehad tijdens zijn politieopleiding. Maar ook hij moet bekennen dat het toch wat beter en meer mocht zijn.

“EHBO-cursussen moeten vanaf de lagere school gegeven worden, da’s iets waar ik enorm voor ga pleiten. Je moet niet verwachten van kinderen dat ze iemand kunnen reanimeren. Maar als ze de juiste handelingen kennen om de eerste hulp toe te dienen, kan dat een wereld van verschil maken.”

Bij aanvang van hun stages droomden de BV’s al volop van de afdeling waar ze het liefst zouden terechtkomen. Andy moet bekennen dat hij toch wat jaloers was van Dominique die op spoed terechtkwam. “Maar dat sloot te veel aan bij mijn verleden als politieagent, dus ik snap dat ze voor mij iets anders kozen.”