.
Anja Daems
zaterdag 4 mei 2024

Anja Daems: “Beter iets vroeger”

Ze heeft er lang mee gewacht

Anja Daems werd op haar veertigste voor de eerste keer mama van een dochter. Toch vindt ze dat achteraf gezien de limiet waarop je als vrouw mama kunt worden.

“Maar alles komt zoals het komt. Daarvoor was ik niet klaar voor een kind, ik wilde er zelfs geen. Als twintiger zag ik veel meisjes in mijn omgeving zwanger worden en thuis zitten moederen en dacht: nee, ik wil mee aan de toog hangen, ik wil de wereld zien. Ik zeg ook altijd tegen mijn dochter: eerst de wereld ontdekken en dan de afwas doen”, klinkt het in De Morgen.

Toch ging de biologische klok van Anja plots tikken en was er toch een stemmetje in haar hoofd dat zei dat het gevoel van gemis, van een leegte alleen maar kan worden opgevuld door een kind.

“Maar als je twijfelt, zou ik toch zeggen: beter iets vroeger. Ik zeg weleens tegen mijn dochter dat ik het jammer vind voor haar dat ik niet jonger ben. Ik ben samen met mijn ouders volwassen geworden. Zij waren prille twintigers toen ik geboren werd. Ik heb al hun levensfases meebeleefd. Ze namen me mee op stap. Ik viel bij vrienden in slaap onder de tafel. Mijn dochter heeft mij pas leren kennen toen ik die stadia al voorbij was.”

Bio van Anja Daems

Meer Over:

Anja Daems