.
News Image

Bert Dockx wint cultuurprijs KU Leuven

Rik Torfs zet Bert Dockx in de bloemetjes.


Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans, Strand) krijgt de tweejaarlijse cultuurprijs van de KU Leuven. Deze prijs ter waarde van 10.000 euro wordt uitgereikt aan een hoogstaand en vernieuwend levend Belgisch kunstenaar (m/v) die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten, aldus de universiteit. Dit jaar is Bert Dockx dus (mee) aan de beurt. De prijs wordt uitgereikt door rector Rik Torfs op 16 juni. Het Nadar Ensemble is de tweede laureaat.

Bert Dockx is de drijvende kracht achter Flying Horseman, hij is één derde van het trio Dans Dans, en hij debuteerde vorig jaar in het Nederlands op zijn soloalbum Strand. Unday Records werkt met Dockx samen sinds Twist in 2012 en releaset sindsdien de platen van Flying Horseman, Dans Dans en Strand. Daarnaast speelt Dockx gitaar in een aantal andere bands, en hij componeert en speelt muziek voor theater.

De aandacht en waardering voor deze unieke en uiterst productieve muzikant groeit met elke release. Dit leidt tot een indrukwekkende lijst lovende album- en concertrecensies. In 2009 nodigt Stef Kamil Carlens Flying Horseman uit voor zijn Radio 1 Sessies. In 2012 is Bert Dockx te gast bij De Canvasconnectie. In 2013 cureert hij de eerste jaargang van 'A Track' in het Concertgebouw in Brugge, waarbij hij inkijk geeft in zijn artistieke invloeden en als curator een podium biedt aan Fred Van Hove, Eric Thielemans en Mittland Och Leo. In datzelfde jaar wordt Flying Horseman genomineerd voor twee MIA-awards (‘album van het jaar’ en ‘alternative’). Tevens wordt hij in 2013 én 2014 genomineerd in de categorie 'muzikant van het jaar'. Het valt op dat Dockx' gestaag groeiende publiek een grote diversiteit vertoont. Mensen van verschillende leeftijden en met een erg uiteenlopende culturele achtergrond lijken geraakt door de verbeeldingskracht en emotionele diepgang van zijn muziek. Ook het buitenland ontwaakt langzaam. Dans Dans versierde met zijn laatste album 3 al geweldige reviews in Oor en De Volkskrant (NL), in The Quietus en Uncut (UK) en schopte het tot album van de maand bij de invloedrijke Londonse Rough Trade shops.

In 2015 werkt Bert Dockx met Flying Horseman aan een nieuw album en componeert hij voor de eerste keer een soundtrack voor een langspeelfilm. In 2016 staat er weer een nieuw album van Dans Dans op til.