.
Chadia Cambie
woensdag 3 januari 2024

Chadia Cambie: “Ik zie hoe waardevol dat kan zijn”

Ze wil het anders zien

Het is al een tijdje geleden dat we nog iets gehoord hebben van Chadia Cambie. Ooit speelde ze mee in verschillende musicals en was ze te zien in onder andere ‘Wat Nu Weer’, ‘Familie’ en ‘Spoed’.

De voormalige actrice heeft de spotlights vaarwel gezegd en concentreert zich nu vooral op haar dochter Ella-Louise. Zij heeft het syndroom van down. Ze werkt ook als leerondersteuner voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften.

Toch verscheen ze onlangs nog eens in tv-nieuws. En daar ging ze stevig te keer. “op deze manier kom ik graag weer in de media, als ik maatschappelijk iets kan betekenen. Net zoals Kristel van K3 die dat doet vanuit haar verhaal, een prachtige madame trouwens. Ik kom op voor meer inclusie, vanuit mijn eigen verhaal”, zegt ze in Primo.

Zij strijdt vooral voor gelijke kansen voor onder andere kinderen met het syndroom van down. Ze merkt bij haar eigen dochter hoe waardevol dat kan zijn.

“Ella-Louise heeft het syndroom van Down en volgt een traject waarbij ze les volgt in een 'gewone' school. Ik zie elke dag hoe waardevol dat kan zijn, voor haar én de andere kinderen. Alleen worden de middelen steeds kleiner. Dat voelt als sabotage. Inclusie heeft eigenlijk nooit een eerlijke kans gekregen. Plannen om kinderen met een beperking kansen te bieden in het gewone onderwijs werden nooit goed uitgevoerd. Nog steeds zijn er veel uitsluitingsmechanismen. Als we die kinderen die kansen kunnen bieden, is het door de scholen zelf. Door hun goodwill, motivatie en visie.”

Bio van Chadia Cambie