.
Clara Cleymans
maandag 20 november 2017

Clara Cleymans slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

Ook Clara Cleymans slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag.

Clara Cleymans praat in De Standaard openhartig over hoe zij geconfronteerd werd met grensoverschrijdend gedrag. De roodharige actrice belandde al eens ongewild met een regisseur op hotel. En tegen zulk gedrag wil ze zich, nu ze zelf moeder is, verzetten… Want Clara Cleymans schrijft dat het niet zo eenvoudig is nee te zeggen bij grensoverschrijdende situaties… Als je door een vreemde in een donker steegje in de nek gegrepen wordt dan ga je je instinctief verdedigen. Maar wat als iemand die je persoonlijk kent je in een onaanvaardbare situatie brengt?

Vrouwen wordt geleerd om te allen tijde beleefd te zijn, aldus Clara Cleymans in De Standaard. Schroom en hardnekkig vriendelijk willen blijven noemt Cleymans de grote boosdoeners. Clara Cleymans noemt zichzelf geen slachtoffer, noch van een misdadig feit, noch van machtsmisbruik. Evenmin legt ze de fout bij de vrouwen zelf. Het is een dieperliggend probleem…

Clara Cleymans ervaart vooral een machtsonevenwicht. Als iemand meer weet, iemand meer charisma heeft, er een leeftijdsverschil is… Seksuele intimidatie is daarom heel wat moeilijker te counteren als je de persoon kent. Het hoofd haalt het op die momenten van de intuïtieve reflex om je tegen zulk gedrag te verzetten… Clara Cleymans hoopt dan ook dat #MeToo ertoe kan leiden dat vrouwen opnieuw leren luisteren naar hun buikgevoel. En dat begint bij de opvoeding. En niet alleen bij de meisjes. Ook bij mannen en jongens moet ingeprent worden dat vrouwen bij dergelijke situaties kwetsbaar zijn en niet altijd bij machte te zeggen wat voor hen onprettig is, aldus Cleymans in haar column in De Standaard.

Verandering begint bij jezelf, en dus zal ook Clara Cleymans leren om “nee” te zeggen en haar vriendelijkheid soms eens aan de kant moeten schuiven.

Clara Cleymans benadrukt in De Standaard dat misschien niet alle vrouwen hetzelfde ervaren als zij, maar dat ze toch vermoedt dat het voor velen herkenbaar zal zijn.

Liesbeth Kennes, expert seksueel geweld bij het CAW, getuigt in Het Nieuwsblad dat ze blij is met de column van Clara Cleymans. Het probleem ligt inderdaad bij de opvoeding waarin meisjes geleerd wordt dat het niet beleefd is je grenzen te stellen en al zeker niet om dat te doen door je kwaad te maken of door een klap te geven, want dat is iets voor jongens…

Bio van Clara Cleymans

Meer Over:

Clara Cleymans