.
Restaurant Misverstand 2023
dinsdag 24 januari 2023

De deuren van Restaurant Misverstand openen opnieuw

Binnenkort, terug op Eén.

Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels openen binnenkort opnieuw Restaurant Misverstand, deze keer in een gloednieuwe locatie in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers: Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy. Allemaal kregen ze de diagnose jongdementie. Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk. 

Daar willen de acht in Restaurant Misverstand graag verandering in brengen door aan de wereld te tonen wat wél nog kan na hun diagnose. Uiteraard zal in de keuken en de zaal niet alles vlekkeloos verlopen, want de medewerkers hebben niet zo veel horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte.  Gelukkig is fouten maken in Restaurant Misverstand geen enkel probleem, en steunen de acht elkaar - net als Dieter, Seppe, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Misverstanden zijn hier gewoon een deel van de ervaring, net zoals verdriet maar ook veel humor, begrip en vriendschap.

Dit seizoen gaat de groep samen op weekend, en leren Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy elkaar zo nog beter kennen. De acht en hun families vertellen daarnaast openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan. Ook duiken er enkele verrassende gasten van de vorige reeks op.

De vaste restaurantstaf is dezelfde als vorig seizoen. Dieter Coppens steekt samen met zijn collega's opnieuw de handen uit de mouwen in de zaal, terwijl Seppe Nobels en hulpchef Romina de keuken besturen. De keuken en zaal van Restaurant Misverstand worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

Dieter Coppens: “Als ik iets geleerd heb uit Restaurant Misverstand, is het wel dat mensen met de diagnose jongdementie nog zoveel kunnen mits de juiste ondersteuning. Ik houd ontzettend veel warme herinneringen over aan mijn collega’s uit de vorige reeks en ik weet dat er nog héél wat onvertelde verhalen zijn over leven met deze verschrikkelijke ziekte. Een nieuw restaurant met nieuwe medewerkers is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk”

Seppe Nobels: “Toen dat ze mij vroegen om een nieuwe vestiging van Restaurant Misverstand te openen, moest ik daar geen twee keer over nadenken. Het belangrijkste dat mijn medewerkers moeten hebben, is passie en plezier. En wat dat betreft zitten we, ook dit jaar, weer helemaal goed.”

Restaurant Misverstand: vanaf 6 februari elke maandag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Bio van Seppe Nobels en Dieter Coppens