.
News Image

Discussie Jan Smit lokte controverse uit

Zanger ging op tv in discussie met staatssecretaris.


Afgelopen dinsdag was Jan Smit op tv te zien in het programma van Eva Jinek. De uitzending ging over een gevoelig thema, namelijk een experiment met soepelere bijstand. Een gemeente die deelnam aan het experiment was Groningen. Een jonge gezonde vrouw die kunstenares is leeft van een uitkering, maar mag parttime ondernemen. Ze heeft geen sollicitatieplicht en al het geld wat ze verdient gaat rechtstreeks naar de gemeente. Staatssecretaris Jetta Klijnsma kreeg uitgezonderd van één persoon van iedereen veel tegenwind. Ook zanger en presentator Jan Smit was het niet bepaald eens met haar gedachtegang. Het gesprek beroerde dan ook heel wat Nederlandse media en zoals zo vaak heeft iedereen dan wel zijn mening. Die mening is niet altijd even gefundeerd. Zelfs Jan Smit's vermogen van naar verluidt 13 miljoen euro kwam ter sprake, terwijl dit weinig of niets met de discussie te maken had.



Het zit Jan Smit hoog, zodat hij zelf volgend bericht via de sociale media de wereld instuurde:



Het is toch wel bijzonder om een aantal verschillende reacties te lezen op mijn vraag aan staatsecretaris Jetta Klijnsma aan tafel bij Eva Jinek! Wie het namelijk heeft gezien weet dat er met geen woord gerept is over welke mensen dan ook, die om de meest uiteenlopende redenen in de bijstand zitten. Dat ik daar nu op word aangevallen neem ik maar even voor lief... Kennelijk mag ik mezelf niet hardop afvragen of het verstandig is om jonge twintigers bijstandshulp te verlenen omdat ze hun droombaan niet meteen vinden! Dan ben ik maar raar. In mijn optiek is bijstandshulp bedoelt voor zieke mensen, mensen met een handicap, mensen die gedwongen ontslagen zijn, mensen die om psychische of lichamelijke redenen niet meer kunnen werken, alleenstaanden met kinderen die het hoofd niet boven water kunnen houden óf mensen die aan kunnen tonen dat ze zonder extra hulp niet kunnen overleven!

Maar als je zoals in mijn situatie wél een goede baan hebt met een paar centen op de bank, (waar ik me al vanaf mijn 10e voor uit de naad werk) mag je niet een open discussie voeren met een staatssecretaris die mede verantwoordelijk is voor de toekomst van ons land....



Tekst: Nico Vanaken

Bio van Jan Smit

Meer Over:

Jan Smit