.
News Image

Een dodelijke gasexplosie in Lotgenoten

Jonge levens verloren in Luik.
Een luide knal in het midden van de nacht. Van twee rijhuizen staat alleen nog de gevel recht. Overal glasscherven en brokstukken. En wat nog recht staat, dreigt in te storten. Brandweerlieden zoeken tussen het puin naar overlevenden. Met een bang hart volgen de familieleden de situatie in het crisiscentrum. Vanaf die koude winternacht zijn zij Lotgenoten.

In Lotgenoten blikt Julie Colpaert terug op de dramatische ontploffing in het centrum van Luik in de winter van 2010. Veertien mensen waaronder een paar jonge koppeltjes sterven na een gasknal. Sommigen liggen uren onder het puin, en kunnen niet zomaar bevrijd worden. De brandweer staat machteloos want de restanten van het gebouw dreigen in te storten.

“Het leek net oorlog. Er waren auto’s meer dan 10 meter verplaatst, er zat geen glas meer in de ramen…” – Benoit Robert, vader

In de bijzonder pakkende reportage spreken hulpverleners over de ramp, maar ook de ouders van de vermiste jongeren die twee dagen op nieuws bleven wachten. Het zou voor hen allemaal tragisch eindigen. Guy Storms verloor zijn dochter Vicky, maar ook haar vriend Alexis en twee van hun vrienden.

Ook Nathalie Henrion doet haar bijzonder emotioneel verhaal. Zij sliep in één van de appartementen naast haar vriend Andy en viel na de knal tussen het puin. Urenlang ligt ze zwaargewond onder het puin, tot de brandweer haar kan bevrijden. Andy overleefde de knal niet. Zijn begrafenis woonde ze dagen later bij op een brancard, een ambulance moest haar naar zijn uitvaart brengen.

Toch waren er ook lichtpunten. Zo kon de 13-jarige Helena na uren bevrijd worden. Brandweerman Michel Delwiche groef zich samen met enkele collega’s een tunnel door tonnen puin om haar te bevrijden.

“We hadden geen plaats, we werkten als mollen, blind en met kleine lampen.” - Michel Delwiche

Lotgenoten, maandag 19 december om 21.40 op VTM.