.
Erik Van Looy in De Slimste Mens Ter Wereld
woensdag 29 januari 2020

Erik Van Looy verkoopt iconische lederen vest van Paul Jambers

Gaat dat stukken van mensen opbrengen?

 


In het vijfde seizoen van Stukken van Mensen was de concurrentie nog nooit zo groot, want drie nieuwe experten mengen zich mee in de strijd: veilingmeester Carlo Bonte, antiquair Frank Van Laer en vintage specialist Yves Chung. Zo azen er dit keer in totaal maar liefst acht experten op dezelfde pronkstukken. En zij zetten hun zinnen morgen onder andere op een stuk van presentator en regisseur Erik Van Looy: de lederen Chevignon-vest van tv-icoon Paul Jambers. “Jambers droeg de vest tijdens een opname van De Slimste Mens ter Wereld. Toen ik hem vertelde dat ik ook zo’n vest wilde, heeft hij me deze cadeau gedaan. Ik moet er wel minstens 1000 euro voor vragen, want de opbrengst gaat naar een goed doel: een uitgebreid etentje met Paul”, lacht Erik.



Maar kandidate Danielle bijt de spits af met een mooi kunststuk van Karel Appel, dat ze 33 jaar geleden heeft gekocht. De dealers zijn gefascineerd door het stuk en Frank wil zijn concullega’s al meteen te vlug af zijn: “Het is zo’n mooi schilderij dat ik het niet zou willen verkopen, maar voor mezelf wil houden. En als het voor mezelf is, kan ik ook verder gaan in de onderhandelingen dan de rest.”



De volgende kandidaat heeft een blauwe ‘Balloon Dog’ mee van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons aka de ‘King of Kitsch’. Vorig jaar werd er een werk van hem voor maar liefst 81 miljoen euro verkocht, het hoogste bedrag ooit voor een werk van een nog levende kunstenaar. Zorgt dit werk voor een nieuw recordbedrag?

De laatste verkoper is Stefan. Hij heeft een trapautootje - een Austin J40 – in de aanbieding. De trapauto’s werden in 1950 in Wales gemaakt door mijnwerkers die door hun longproblemen niet meer in de mijnen konden werken. Er werden meer dan 32.000 exemplaren verkocht, maar ze zijn niet allemaal in goede staat.

Stukken van Mensen vanaf vandaag, elke woensdag om 21.35 op VIER

Bio van Erik Van Looy

Bio van Paul Jambers

Meer Over:

Paul Jambers