.
Rough Diamonds - algemeen
maandag 23 oktober 2023

Familiedrama Rough diamonds duikt diep in de Antwerpse diamantwijk

Nieuwe topreeks op VRT 1.

Vanaf zondag 29 oktober wordt het razend spannend op VRT 1 met Rough diamonds met in de hoofdrol Kevin Janssens. Dit nieuwe crime- en familiedrama dompelt je onder in de Antwerpse diamantwijk: een wereld die gekend is in Vlaanderen, maar waarvan niemand echt weet hoe het er precies aan toe gaat. Een wereld die tot de verbeelding blijft spreken.

Noah Wolfson (Kevin Janssens) keert na jaren terug voor de begrafenis van zijn broer die zelfmoord heeft gepleegd. De familie (onder anderen Robby Cleiren, Ini Massez en Marie Vinck) is in diepe rouw en reageert geschokt op de terugkeer van de 'verloren zoon' die hun waarden en tradities de rug heeft toegekeerd. Noah is niet welkom. Maar het familiebedrijf komt onder druk te staan: waar quasi de hele diamanthandel vroeger in handen van Joodse bedrijven was, zijn er tegenwoordig nieuwe spelers op de markt. Wanneer het hem duidelijk wordt dat hun bedrijf na de dood van zijn broer in zware problemen zit, wil Noah helpen om de zaak te redden. De familie is verdeeld over de toekomst van de zaak, en Noah kiest onorthodoxe manieren om het bedrijf te leiden die lijnrecht tegenover de gebruiken van zijn familie staan...

Op zondag 29 oktober beleeft deze succesvolle samenwerking tussen VRT 1 en Netflix zijn première op open net in Vlaanderen. Zowel Vlaamse als Israëlische topacteurs maken hun opwachting: naast Kevin Janssens zijn er hoofdrollen voor Ini Massez, Marie Vinck, Robby Cleiren, Jeroen Van der Ven, Els Dottermans en vele anderen. Ook heel wat Israëlische topacteurs maken hun opwachting, zoals Dudu Fisher, Yona Elian en Mendy Cahan. Rough diamonds is een coproductie van De Mensen en Keshet International voor VRT 1 en Netflix.

Diep achter de schermen van de diamantwereld

In de reeks worden verschillende talen door elkaar gesproken, zoals het werkelijk is in de wereld waar het verhaal zich afspeelt. De Vlaamse acteurs hebben daarvoor met de hulp van coaches uit de Joodse gemeenschap heel wat tekst in het Jiddisch ingeoefend. Ook werd er veel aandacht besteed aan de authenticiteit van de kostuums, de rekwisieten, de locaties en de gebruiken. De regie is in handen van Rotem Shamir en Cecilia Verheyden. Hoofdscenarist is Yuval Yefet, die samen met Rotem de succesreeks Fauda maakten.

Rough diamonds is de eerste fictiereeks die zo diep achter de schermen van de Antwerpse diamantwereld kijkt. De productie kreeg toelating om te filmen in het echte -zwaar beveiligde - diamantdistrict en in de echte diamantbeurs. Het verhaal biedt ook een inkijk in de doorgaans erg gesloten cultuur van de ongeveer 10.000 Chassidische joden in Antwerpen. Ook daarvoor werd na jarenlange research intens samengewerkt met mensen uit die gemeenschap.

Rough diamonds: vanaf 29 oktober elke zondag om 21.00 uur op VRT 1 en al volledig in boxset te bekijken op VRT MAX.