.
Fly uit Kamp Waes
zaterdag 20 januari 2024

Fly uit ‘Kamp Waes’: “Anonimiteit is niet meer verplicht” 

Hij vindt bekend zijn niet leuk 

'Kamp Waes’ is aan zijn tweede seizoen toe en ook Fly is opnieuw van de partij. Dankzij het programma is Fly ook een soort van BV geworden en dat vindt hij niet heel erg leuk.

“Ik vind het nog altijd lastig, die bekendheid. Ik voel me goed in de schaduw. Ik ben bij het leger gegaan op het einde van de Koude Oorlog, toen je achter iedere boom een spion zag. Ik ben getraind om me in het verborgene te begeven. Ik had dus helemaal geen zin in media-aandacht. Maar voor de Special Forces werd het jaar na jaar moeilijker om nieuwe kandidaten te vinden. Wij mogen - dat is wettelijk vastgelegd - enkel rekruteren binnen de Belgische defensie. Maar de vijver waaruit we kunnen vissen, wordt almaar kleiner: toen ik begon in het leger waren er 60.000 militairen. Ik denk dat het er nu nog 20.000 zijn”, zegt hij in Humo.

Defensie moest de schijnwerpers wel opzoeken als ze niet helemaal wilden doodbloeden. Eerst had Fly het idee om een realityreeeks te maken ronde de Special Forces, maar toen kwam ‘Kamp Waes’ op zijn pad, ondertussen 4 jaar geleden.

“Ik ben in 2015 gestopt als operator bij de Special Forces - ik neem niet langer actief deel aan missies - en ben sindsdien regimental sergeant major. Daarvoor is anonimiteit niet meer verplicht. Ik had dus geen enkel excuus meer om de hete aardappel door te schuiven. Het was tenslotte mijn idee.”